Afbeelding
Gemeente Zwolle

Busstation Zwolle beschikt nu over drie e-laadpalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wethouder Ed Anker heeft het nieuwe laadstation voor de bussen aan de zuidkant van het station symbolisch voorzien van een groen dak. Daarmee zijn de werkzaamheden afgerond en is het laadstation klaar voor gebruik.

Het nieuwe laadstation is bedoeld voor de nieuwe elektrische stads- en streekbussen waarmee vervoerder Keolis Nederland vanaf december dit jaar in de regio IJssel-Vecht gaat rijden. De vervoerder voert de komende weken testritten uit met de elektrische bussen.

Laadpalen

Vanaf 13 december rijdt het openbaar busvervoer vrijwel volledig elektrisch in regio IJssel-Vecht, waar ook Zwolle en andere Overijsselse gemeenten onder vallen. Om ervoor te zorgen dat deze bussen tijdens de dienstregeling kunnen laden, heeft de gemeente Zwolle - in opdracht van de provincie Overijssel - drie e-laadpalen op het busstation in Zwolle gebouwd. Bij het ontwerp van het busstation was al rekening gehouden met de komst van de elektrische bussen. Dit zorgde voor minder overlast tijdens de bouwwerkzaamheden.

Stiller

“De nieuwe bussen zijn niet alleen veel comfortabeler, maar ook schoner en stiller. Dit biedt veel voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving. Dat is fijn voor reizigers en ook fijn voor de inwoners van Zwolle. Ik vind het ook heel belangrijk dat in alles wat wij doen we ruim baan geven voor duurzame oplossingen, zoals het planten van bomen op busperrons en het aanbrengen van een groen dak op dit laadstation. Hiermee zetten we met de provincie Overijssel grote stappen in de verduurzaming van het stationsgebied van Zwolle voor nu en in de toekomst”, aldus Anker.

Testritten

De gemeente draagt de nieuwe e-laadpalen over aan Keolis Nederland die de komende weken testritten met nieuwe elektrische bussen gaat rijden. “De bussen worden straks op een begin- of eindpunt van een route opgeladen. Op deze momenten is er tijd om op te laden. Reizigers hoeven tijdens de rit dus niet extra te wachten. De komende tijd maken onze chauffeurs kennis met de nieuwe bussen en krijgen zij een speciale training voor het elektrisch rijden. Dit gebeurt gewoon op de weg, onder andere in Zwolle. Men kan de nieuwe bus binnenkort dus al tegengekomen”, aldus René Nekkers, regiomanager Keolis Nederland.

Overstappen

Het stationsgebied is een plek waar reizigers makkelijk en snel kunnen overstappen op de trein, bus, fiets, taxi of ander vervoer. Naast duurzaam busvervoer heeft station Zwolle binnenkort veel meer ruimte voor het stallen van fietsen en het lenen van OV-fietsen. Dit moet de bereikbaarheid verbeteren en ervoor zorgen dat mensen straks makkelijk en fijn van en naar Zwolle reizen.