Afbeelding
Foto: MvS

Brandweer IJsselland krijgt nieuwe tankautospuiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bij de brandweerposten Zwolle-Noord en Slagharen zijn maandag 1 februari twee gloednieuwe tankautospuiten afgeleverd. “Een voertuig dat klaar is voor de toekomst en 24/7 inzetbaar is voor brandbestrijding en hulpverlening”, volgens de Veiligheidsregio IJsselland.

De leverancier levert in totaal 23 tankautospuiten in een periode van vier jaar. Eind 2022 zijn dan twintig posten voorzien van een nieuwe auto. Daarnaast ontvangen de teams Beheer & Techniek en Vakbekwaamheid ook nieuwe auto’s. Deze teams gebruiken de auto’s voor de invoering van de tankautospuiten. De auto’s voor Vakbekwaamheid zijn uitgerust met dubbele bediening en bedoeld voor opleiding en rijtraining voor chauffeurs.

Tankautospuit
Bij de leverancier zijn drie jaar geleden de wensen en eisen in kaart gebracht en heeft een projectgroep het hele traject opgepakt. Dat heeft volgens de Veiligheidsregio IJsselland tot ‘een fantastisch resultaat’ geleid. “De nieuwe tankautospuit is onder andere voorzien van een hydraulische lier, een nieuwe pompunit met standaard HD-aansluiting, een lichtmast met LED verlichting, een hygiënebord naast koellade, een oprolsysteem en ophanging voor de

O-bundels, een 360 graden camerasysteem waardoor dode hoek verleden tijd is en een 6,5 kVA stroomgenerator.”

Project

Achter de schermen wordt het proces continu gecontroleerd en bijgesteld waar nodig. Nam oplevering van de nieuwe auto staat er nog een flinke taak te wachten voor Brandweer IJsselland. De voertuigen moeten (deels) worden voorzien van nieuwe bepakking en diverse systemen, de laders voor het gereedschap moeten worden ingebouwd en ook aan de kleinste dingen zoals een tankpas wordt gedacht. Daarnaast wordt een lesprogramma ontwikkeld voor chauffeurs en manschappen om de nieuwe auto te bedienen.

Er worden in 2021 nieuwe tankautospuiten geleverd aan de posten Slagharen, Zwolle Noord, Dalfsen, Bergentheim, Welsum, Kampen, Wesepe, De Krim, Deventer, Bathmen, Wijhe, Raalte, Balkbrug, Diepenveen en Luttenberg.