Afbeelding
Foto: Eigen foto

Rianne Westendorp begint crowdfunding voor aanschaf hulphond

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De 25-jarige Zwolse Rianne Westendorp is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van een hulphond. “Ik heb en heb last van angst/paniekstoornissen en PTSS, wat mij enorm belemmert in het dagelijkse leven”, schrijft ze.

Rianne heeft vaak flashbacks en veel paniekaanvallen. “Hierdoor zijn de normale dagelijkse dingen voor mij erg moeilijk of niet te doorstaan. Zo kan ik bijvoorbeeld niet functioneren in de supermarkt, ben ik altijd erg bang in het donker en dat ik word aangevallen en ben ik erg opgejaagd en angstig op straat. Ook met het openbaar vervoer reizen, lukt mij niet goed.”

Een hulphond zou deze problemen drastisch kunnen veranderen, legt ze uit. “De hond herkent situaties die voor mij te veel en te lastig worden of wanneer ik in paniek raak. Het dier heeft een signalerende functie. Als die merkt dat ik mij niet goed voel en een paniekaanval krijg, kan hij mij naar een rustigere plek leiden waar ik even weer op adem kan komen of om hulp kan vragen. Omdat ik zelf niet goed kan inschatten wanneer deze situaties mij te veel worden, heb ik dagelijks overprikkeling ben en ben ik enorm angstig en moe. Door de rustmomenten, waar de hond mij dan in kan brengen, en de grenzen die ik niet voel maar mijn hond wel, zouden de paniekaanvallen bij mij kunnen afnemen, en minder medicatie nodig hebben. De hond kan mij zelfs wakker maken in de nacht bij een nachtmerrie om wat te drinken en weer tot rust te komen om vervolgens weer rustiger in slaap te vallen. Wanneer ik mijn nachtrust beter krijg kan ik de dagen overdag ook langer en beter vol houden. Wat voor mij enorm belangrijk is.”

Overprikkel
Dit schooljaar was Rianne weer gemotiveerd begonnen aan een MBO-opleiding. “Door mijn beperkingen was dit helaas toch niet haalbaar. Ik wil graag de dingen leren en doen die een 25-jarige student ook doet zonder diagnoses en het frustreert me enorm om er achter te moeten komen dat zelfs een opleiding volgen téveel angsten en problemen met zich meebrengt; het maakt me erg verdrietig waardoor ik ook stress krijg. Door mijn hooggevoeligheid overprikkel ik snel in het dagelijks leven, Ik kan niet goed tegen geluid, veel mensen, en ook veel geuren of smaken, overprikkelen mij. Als ik overprikkel overzie ik het allemaal niet meer waardoor ik in een aanval schiet of moe word.”

Zoekende

Ondertussen heeft Rianne veel gelezen over het werken en leven met een hulphond. “Ik zie veel voordelen dat een hulphond voor mij helpend kan zijn. Helaas worden deze hulphonden nog niet vergoed door de verzekering en ben ik zoekende hierin. Ik zou erg graag aan het werk gaan om mijn hond te kunnen bekostigen maar dit is voor mij helaas ook niet haalbaar. Ik heb hulp nodig voor het financieren van mijn hond. De opleiding van een hulphond is erg duur; de kosten lopen voor mij op tot 6.000 euro. Daarom begin ik deze actie door mensen te vragen mij te helpen met de financiering van dit wonder.”

Wie Rianne financieel wil steunen, kan doneren op https://www.doneeractie.nl/ptss-hulphond-buddy/-36480.