sdr
sdr Foto: Eigen foto

Yuan van Scheijndel begint crowdfunding voor een hulphond

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Ik zou ontzettend graag een hulphond willen en heb hiervoor jullie hulp nodig”, schrijft de 21-jarige Zwollenaar Yuan van Scheijndel op zijn crowdfunding-pagina. “Een hulphond zou mij op dagelijkse basis meer structuur kunnen bieden, wat ontzettend belangrijk is om mijn stemming ook stabiel te houden. De hulphond kan mij ook helpen om weer ergens voor op te moeten staan en een doel te hebben, een zinvol leven.”

Yuan kreeg in 2016 de diagnose depressie en autisme. “Sindsdien ben ik bezig geweest om aan mijn stemming te werken aan de hand van meerdere vormen van therapieën. Ondertussen heb ik al die tijd gesprekken gevoerd met een psycholoog. Inmiddels ben ik dus bij meerdere zorgverleners geweest om hieraan te werken. Helaas merk ik dat ondanks deze hulp, het nog niet altijd lukt om mijn stemming stabiel te houden. Na een aantal jaar gesprekken ben ik gaan rondkijken naar wat mij misschien wel blijvend kan helpen en zo kwam ik op een hulphond terecht.”

Pauze
Het opvoeden en opleiden van de hond kost ontzettend veel tijd en energie, weet hij. “Op dit moment heb ik een pauze genomen van school, omdat het mij rondom corona te veel werd. Ik heb school altijd al lastig gevonden, omdat mijn stemming stabiel houden al een dagtaak voor mij is. Nu zijn er met corona allemaal dingen veranderd in het onderwijs, dus online lessen en wisselende tijden. Dit werd mij te veel en moest ik besluiten om school tijdelijk op een laag pitje zetten. Ik denk dat een hulphond mij in deze situatie juist goed kan helpen, omdat mijn stemming dan stabieler is en ik meer tijd en energie heb om in school te steken. Wat ik nu als voordeel zie is dat ik een half jaar de tijd heb om al mijn energie in dit traject te steken.”

Traject
Yuan schrijft dat hij al een tijdje bezig is te onderzoeken of een hulphond bij hem zou passen. “Tijdens het onderzoeken ben ik erachter gekomen dat het heel moeilijk is om een hulphond vergoed te krijgen door de verzekering. DogsWork heeft geen contract met mijn zorgverzekeraar waardoor ik niet in aanmerking kom voor een vergoeding. Omdat het hier gaat over een hulphond heb ik niet alleen te maken met de aanschafkosten van de hond, maar ook kosten voor de begeleiding die hierbij komt kijken. Als ik de pup heb, ga ik deze samen met de begeleider opleiden tot hulphond. Dit traject duurt ongeveer een jaar. Deze begeleider heeft een opleiding gevolgd bij DogsWork waardoor ze veel kennis heeft van het ras en ook van het opleiden tot een hulphond.”

Team
De jonge Zwollenaar heeft al lang contact met DogsWork en hij heeft een goed gevoel bij de organisatie. “Bij DogsWork kan ik de pup zelf opleiden waar mijn voorkeur naar uitgaat, omdat ik dan bij het begin van het proces betrokken ben. Hierdoor kan ik goed leren hoe je een hond opvoedt en alles wat er bij een hond komt kijken. Ik kan dan vanaf het begin al een team vormen met de hond wat mij een fijner idee lijkt dan een hond kopen die alles al geleerd heeft. Zoals ik net al heb genoemd heb ik dus nu de tijd om een hond op te voeden.”

Vertrouwen
Yuan verwacht dat de hulphond hem helpt met onder andere dagstructuur, slaapritme, dagbesteding en bij zijn stemming. “De verantwoordelijkheid voor de hond kan mij helpen om in actie te komen bij momenten dat ik me minder voel. Ik vind van kinds af aan dieren al heel erg leuk waardoor ik nu het vertrouwen heb dat ik kan zorgen voor een hond.”

Wie Yuan financieel een steuntje in de rug wil geven voor een hulphond kan terecht op https://gofund.me/b51c860c.