Afbeelding
Foto: Eigen foto

Klimaatactivisten houden theatrale optocht in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Een groepje klimaatactivisten liep zaterdagmiddag door de stad om de bewoners van Zwolle te waarschuwen voor het stijgende water. ‘Blub, Holland, blub’, zingen ze. ‘Laat het land niet koppie onder gaan’. Ook worden er slogans geroepen als ‘Alarm, alarm. De aarde wordt te warm’ en ‘Wat willen wij? CO2-vrij!’.

De activisten zijn onderdeel van de wereldwijde klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR). De rebellen hebben alles uit de kast getrokken om een optocht te organiseren die ondanks het verontrustende thema toch ook vrolijk aandoet. Deelnemers lopen rond met zwembrillen, snorkels, opblaasbanden en zwemflippers. Twee steltlopers, gekleed in blauwe gewaden, steken boven de ‘zwemmers’ uit. Zij symboliseren de zee die Zwolle dreigt te verzwelgen. ‘Zwolle in zee’ staat er op een groot spandoek. “We waarschuwen al een paar jaar dat Zwolle straks aan zee ligt als we niets aan klimaatverandering doen”, leggen de rebellen uit. “Maar omdat onze overheid nog steeds geen effectief klimaatbeleid heeft opgesteld, hebben we dat nu aangepast naar ‘Zwolle in zee’.”

Zeespiegel
De groep hoopt het publiek op een leuke manier te kunnen informeren over het gevaar van de stijgende zeespiegel. “Wetenschappers voorspellen dat de zeespiegel in 2100 tussen de 0,6 en 1,1 meter is gestegen, maar omdat een aantal factoren niet wordt meegenomen in de berekeningen zou deze stijging nog een stuk hoger kunnen zijn”, aldus Extinction Rebellion. Een stijging van 0,6 tot 1,1 meter klinkt niet heel dramatisch, maar Extinction Rebellion legt uit wat de gevolgen zijn van zo’n stijging.

Opwarming

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat de Nederlandse Deltawerken, die ervoor zorgen dat ons land niet overstroomt, slechts berekend zijn op een zeespiegelstijging van 50 centimeter. Zelfs het meest positieve scenario van de klimaatmodellen voorspelt dat we boven die limiet uit gaan komen. Dat zal grote gevolgen hebben voor ons land. Als regeringen de klimaatcrisis blijven onderschatten, zullen veel Nederlanders op den duur hun thuis moeten achterlaten en moeten toezien hoe een deel van ons land in zee verdwijnt. Maar de opwarming van de aarde stopt niet zomaar. Koolstofdioxide (CO2), één van de broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt, blijft honderden jaren in de atmosfeer en zal gedurende die tijd de aarde verder opwarmen. Het is daardoor goed mogelijk dat de zeespiegel in het jaar 2500 vijftien meter hoger zal zijn. En dit effect is onomkeerbaar.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden 7 dec., 15:16