Plasticvanger in de IJssel.
Plasticvanger in de IJssel. Foto: Eigen foto

Kunstenaar geeft workshop met afval uit de IJssel

Algemeen

ZWOLLE – Belangstellenden kunnen op 5 augustus deelnemen aan een workshop kunst maken op de IJsselbiënnale. In de voormalige energiecentrale Harculo kunnen deelnemers een uniek, persoonlijk kunstwerk maken van plastic afval dat is verzameld uit de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de centrale.

Clear Rivers heeft de plasticvanger op 2 juli in de IJssel geplaatst. Deze non-profit organisatie bestrijdt wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren. De ruim tachtig meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle. En dat gebeurt nu dus eenmalig ook in Zwolle voor een workshop op de IJsselbiënnale. Kinderen en volwassenen kunnen mooie kunstwerken maken van het materiaal uit de IJssel.

Uitlaatpijpen
De workshop wordt gegeven door beeldend kunstenaar Rob Chevallier. Hij maakt kunst van kringloopspullen en zwerfafval. Zijn installatie ‘De stikstofboom’ is op de IJsselbiënnale te zien in de Harculo centrale. Het werk bestaat uit uitlaatpijpen en bakjes en schaaltjes in bladvorm. Regelmatig geeft Chevallier workshops ‘kringloopkunst maken’ met spullen uit kringloopwinkels.

Thema
De stikstofboom van Chevallier en de plasticvanger van Clear Rivers behandelen hetzelfde thema: de kwetsbare natuur. Beiden willen een aanzet geven tot het bewust omgaan met afval en zo bij te dragen aan een schone, leefbare wereld. De workshop (coronaproof) begint 5 augustus om 14.00 uur. Er is plaats voor maximaal twintig deelnemers. Reserveren kan via kringloopkunst@outlook.com. De kosten zijn 8 euro per persoon.

De stikstofboom staat tot en met 15 augustus in Zwolle. De plasticvanger blijft ongeveer een jaar in de IJssel. Het project is een samenwerking van Clear Rivers, provincie Overijssel, gemeente Zwolle, productiebedrijf SC Johnson, Rijkswaterstaat en energiebedrijf ENGIE.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54