Muziekvereniging Nooit Gedacht tijdens opruimactie langs de IJssel in Olst-Wijhe.
Muziekvereniging Nooit Gedacht tijdens opruimactie langs de IJssel in Olst-Wijhe. Foto: Eigen foto

IVN Overijssel zoekt verenigingen voor opruimactie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Opruimacties langs de IJssel en de Overijsselse Vecht leverden afgelopen voorjaar 173 gevulde vuilniszakken op. Dat was het opruimwerk van 22 Overijsselse sport- en cultuurverenigingen. Ook dit najaar zijn er in verschillende gemeenten opruimacties. 

Hiervoor zoekt IVN Overijssel verenigingen die willen helpen en het liefst nog verenigingen die een stukje rivieroever willen adopteren. Twee keer per jaar worden er opruimacties gehouden langs de Overijsselse rivieren, in het voorjaar en het najaar. Voor deze ronde in het najaar worden verenigingen gezocht in gemeenten Dalfsen, Deventer, Olst-Wijhe, Ommen, Kampen, Hardenberg, Zwartewaterland en Zwolle. 

Bijdrage

De opruimacties vinden plaats op 11 september (IJssel) en 25 september (Overijsselse Vecht). De verenigingen krijgen elk een stuk van één tot twee kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage van 100 euro voor hun clubkas.

Meedoen

Verenigingen die willen opruimen kunnen zich tot en met zondag 15 augustus aanmelden via https://www.schonerivieren.org/aanmelden-opruimen-overijsselse-rivieren/. Op woensdagavond 1 september wordt er voor de contactpersonen een online informatiebijeenkomst gehouden. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen. Bij meer dan vijf aanmeldingen vindt er een selectie plaats.

Schone Rivieren

Deze opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel is geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

De opruimacties langs de IJssel en Overijsselse Vecht worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.