Afbeelding
Rick Mellink

Gemeenten zoeken sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs de Overijsselse Vecht

Algemeen

REGIO - De gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland gaan samen met bewoners de strijd aan tegen plastic afval op de oevers van de Overijsselse Vecht. De gemeenten zoeken daarom sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 7 november afval langs de Vecht willen opruimen. 

In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen, zij krijgen allen een stuk van één tot twee kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Verenigingen kunnen zich tot en met 26 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/opruimactie-langs-de-vecht-voor-verenigingen/

Vechtjutters
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Overijsselse Vecht maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland zich aan bij Schone Rivieren: in Nederland maken verenigingen de oevers van de Overijsselse Vecht schoon. De opruimacties worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.

Onderzoek
De opruimacties langs de Overijsselse Vecht zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2021 gaan de eerste ‘citizen scientists’ onderzoek uitvoeren naar het afval langs de Overijsselse Vecht. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.