Afbeelding
Foto: waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap vindt blauwalg in ‘Wavin-vijver’ Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Zwolle is in de voormalige ‘Wavin-vijver’ in woonwijk Holtenbroek blauwalg geconstateerd. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de gemeente Zwolle adviseren contact met het water te vermijden en er niet te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. De gemeente heeft daarom de fontein in de ‘Wavin-vijver’ uitgezet om zo verspreiding van de bacterie via nevel te voorkomen. Het waterschap meldt de waterkwaliteit de komende tijd nauwlettend in de gaten te houden en laat weten wanneer de algenbloei voorbij is. Tot die tijd blijft de fontein in de vijver uit en blijft de oproep om contact met het water te vermijden van kracht. De hengelsportvereniging is ingelicht over de blauwalg.

Organismen
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel vijvers en plassen het geval is, stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf weer. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. Een flinke regenbui is welkom, omdat de temperatuur van het water daarmee daalt.

Waterkwaliteit
Het waterschap en de gemeente wijzen er op dat er in Zwolle drie officiële zwemplekken zijn aangewezen door de provincie Overijssel. Dat zijn de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. Het waterschap controleert de waterkwaliteit van deze plassen regelmatig. Alle andere wateren, dus ook de Wavin-vijver, zijn géén zwemwater. Op www.zwemwater.nl staat de meest actuele situatie van de zwemplassen in Nederland. Onder andere waar waarschuwingen en zwemverboden gelden.