De boerderij aan de Zunnebeltweg 7, winnaar van de Erfgoedprijs, is één van de opengestelde monumenten.
De boerderij aan de Zunnebeltweg 7, winnaar van de Erfgoedprijs, is één van de opengestelde monumenten. Foto: Gemeente Zwolle

Bezoekers Open Monumentendag Zwolle kunnen zaterdag weer langs 25 monumenten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Na een digitaal programma vorig jaar krijgt Open Monumentendag in Zwolle zo langzamerhand weer de allure als vanouds. “Het is immers tóch het evenement waarbij je door de stad wandelt en bij monumenten binnenloopt”, zegt Henry Kranenborg, senior beleidsadviseur cultureel erfgoed bij de gemeente Zwolle. Dit jaar zijn op zaterdag 11 september 25 monumenten open voor publiek.

Het thema luidt dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’. Kranenborg: “Het idee is dat iedereen welkom is en kan genieten van monumenten. Erfgoed heeft wel veel eigenaren, maar eigenlijk zijn de monumenten ook van ons allemaal. Het is fijn dat er nu weer ‘iets’ gebeurt binnen de coronamaatregelen. Het kan betekenen dat publiek even moet wachten voor ze naar binnen kan of dat bezoekers een mondkapje moeten dragen. Die zijn dan, evenals handgel, op de locatie aanwezig.” 

Audiotour

Naast de opengestelde monumenten zijn er meer activiteiten op Open Monumentendag in Zwolle. Kranenborg: “Voor mensen die liever niet overal naar binnen willen, heeft Rob Bults in samenwerking met Peter Vader een audiotour ontwikkeld. Zo kan je tóch een mooie ronde door de stad doen.” In het Drostenhuis aan de Melkmarkt, dat momenteel wordt gerestaureerd, wordt een aantal demonstraties gegeven. De schilder laat zien hoe ornamenten worden verguld en houtimitaties worden gemaakt. De aannemer toont hoe houten constructies worden gerestaureerd. “Bezoekers kunnen dwars door het voormalige museum lopen, vanaf de Melkmarkt naar de tuin aan de Voorstraat waar ’s middags nog een saxofoonensemble speelt”, aldus Kranenborg. 

Natuursteenroute

Bijzonder is volgens hem ook de natuursteenroute die men door de stad kan maken. “Daarin leren bezoekers welke natuursteen in Zwolle is toegepast. De gebruikte stenen komen vaak uit het buitenland, waaronder de Bentheimer zandsteen. Vaak wordt verteld dat het Paleis op de Dam – gebouwd van deze steensoort - nooit had bestaan als Zwolle er niet was geweest. De stenen zijn allemaal aan het Rodetorenplein overgeslagen op grotere schepen. Deze route is beslist ook heel interessant als je niet direct in natuursteen of geologie bent geïnteresseerd.”

Koren

Als vanouds zingen in de talrijke deelnemende kerken diverse koren, georganiseerd door de Zwolse Zangraad. Op het Grote Kerkplein kunnen bezoekers zich laten informeren over de uitingen op de Gouden Koets en daarover hun mening geven. Verder rijdt de Zwolse verhalenbus van ANNO, museum in de maak, rond.

Magazine

De informatiekraam van Open Monumentendag Zwolle staat weer opgesteld op de Grote Markt. Daar zijn het programmaboekje, fietsroutes en het Monumentenmagazine verkrijgbaar. “Dat is een echt collectorsitem geworden”, weet Kranenborg. “Er staan ook nu weer heel bijzondere verhalen in. Bijvoorbeeld over ‘Hoog bezoek aan Zwolle door de eeuwen heen’, meer informatie over de restauraties van het Drostenhuis en het Vrouwenhuis en herbergen in en rond Zwolle. Evenals in de verhalenbus is er in het magazine veel aandacht voor het bijzondere interieur van de ‘Blauwe Kamer’ die van 1790 tot 1951 het decor was van de achterkamer van het voorhuis van Diezerstraat 39. Dit hebben we het afgelopen jaar ontdekt.” Bezoek voor het volledige programma de site www.zwolle.nl/openmonumentendag.