Afbeelding
Foto: Christein van Hoffen

Buurtbemiddeling Zwolle viert zilveren jubileum

Algemeen

ZWOLLE - Actieve buurtbemiddelaars en samenwerkingspartijen kwamen op donderdagmiddag 9 september samen in Hedon om het 25-jarig jubileum van Buurtbemiddeling met elkaar te vieren. Travers Welzijn begon het initiatief in 1996.

“Burenconflicten kunnen erg ingrijpend zijn; het komt letterlijk erg dichtbij en raakt ieders veilige omgeving”, meldt Travers. “Buurtbemiddeling is een effectieve vorm voor het oplossen van conflicten. In zo’n zeventig procent van alle aanmeldingen wordt de overlast op een goede manier opgelost.”

Impact

Coördinator Buurtbemiddeling Marianne Grooten en Elske Heinen, manager bij Travers Welzijn, heetten de bezoekers welkom. Er volgde een presentatie van Dr. Frank Inklaar van de Open Universiteit over de historie van Buurtbemiddeling. Dr. Imke Smulders, onderzoeker aan de Avans Hogeschool, vertelde over het onderzoek dat zij en Prof. Dr. Emile Kolthoff deden naar de impact en de werking van buurtbemiddeling. 

Optredens

De presentaties werden afgewisseld met optredens van de Fakkelteit en Andere Koek, die hun repertoire speciaal aanpasten aan het thema. Het hoogtepunt van de middag was de Koninklijke onderscheiding die buurtbemiddelaar Henk Lobers kreeg aangeboden van burgemeester Peter Snijders. Henk is al vanaf het begin in 1996 betrokken bij buurtbemiddeling in Zwolle. Daarnaast is hij al bijna veertig jaar actief als vrijwilliger bij het COC en WijZ Welzijn. 

Naast de erkenning voor Lobers, sprak burgemeester Snijders lovende woorden voor alle buurtbemiddelaars. “Ik hoor dagelijks dat mensen met veel plezier in Zwolle wonen, en dat is mede dankzij de inzet van buurtbemiddelaars.” Alle oud-buurtbemiddelaars, ander betrokkenen en mensen die niet aanwezig konden zijn, konden de bijeenkomst via een livestream op YouTube volgen.