Afbeelding
aangeboden door grasengroenhoveniers.nl

7 tips voor het onderhouden van een tuin

· leestijd 2 minuten Algemeen

Woon je in een huis met tuin? Dan moet je deze met enige regelmaat onderhouden. Dit is met name in de lente en zomer het geval, want dan groeien bloemen en planten als kool. Kun je nog wel wat tips gebruiken voor tuinonderhoud? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 7 tips voor het onderhouden van een tuin op een rijtje. 

1. Maai gras alleen bij droog weer

In veel tuinen ligt gras. Om ervoor te zorgen dat jouw tuin er mooi en strak bij ligt, moet je jouw gazon regelmatig maaien. Doe dit alleen bij droog weer. Maai je jouw gras kort nadat het geregend heeft? Dan worden de grassprieten niet mooi en regelmatig afgesneden. Bovendien blijft het gras dan ook aan jouw grasmaaier plakken.

2. Verticuteer eenmaal per jaar

Als je gras in jouw tuin hebt liggen, raden wij je aan je niet alleen te beperken tot maaien. Nee, want eenmaal per jaar verticuteren is ook aan te raden. Doe dit bij voorkeur in maart. Met verticuteren snijd je ondergrondse wortels door en verwijder je mos uit het gazon. De bovenlaag van jouw grasmat krijgt hierdoor meer zuurstof, wat de kwaliteit en uitstraling ten goede komt.

3. Verwijder onkruid regelmatig

In iedere tuin groeit onkruid. Net als de rest van de planten kan onkruid ook hard groeien. Verwijder dit dan ook regelmatig uit jouw tuin. Zorg er altijd voor dat je de plantjes met wortel en al uit de grond haalt. Doe je dit niet? Dan groeit het onkruid waarschijnlijk snel weer terug. 

4. Weet wanneer je moet snoeien

Wanneer we het over tuinonderhoud hebben, mag snoeien niet ontbreken. Door planten en bomen te snoeien, heb je er langer plezier van. Veel mensen snoeien hun gehele tuin in één keer. Ondanks dat je zo slechts één of een paar dagen in de weer hoeft met de snoeischaar, is dit niet verstandig. Niet iedere plant of boom moet namelijk in hetzelfde seizoen gesnoeid worden. Verdiep je daarom eerst in jouw tuin voordat je begint met snoeien.

5. Gebruik scherp tuingereedschap

Of je nou gaat snoeien of gaat grasmaaien of schoffelen, zorg altijd voor scherp tuingereedschap. Als jouw gereedschap scherp is, hoef je zelf minder kracht uit te oefenen. Hierdoor ben je minder tijd en energie kwijt aan het onderhouden van jouw tuin. Scherp gereedschap is bovendien goed voor de planten in jouw tuin. Scherp gereedschap snijdt stengels en bladeren goed af, terwijl stomp gereedschap het afscheurt.

6. Bescherm planten tegen vorst

Sommige planten zijn bestand tegen vorst, maar helaas geldt dit niet voor iedere plant. Heb je planten in jouw tuin staan die niet winterhard zijn? Bescherm deze dan tegen de vorst. Bedek de bodem bijvoorbeeld met stro of pak de stam in met jute. Je kunt er ook voor kiezen om afgevallen blad in de winter op de bodem te laten liggen. De bladeren vormen dan een natuurlijke beschermlaag tegen vorst. 

7. Schakel een hovenier in

Vind je het lastig om jouw tuin te onderhouden? Heb je zelf geen groene vingers? Of ontbreekt het je gewoonweg aan de tijd? Laat jouw tuin dan onderhouden door een hovenier in Eindhoven. Hij zorgt ervoor dat jouw tuin er altijd mooi en netjes bij ligt. Woon je niet in de buurt van Eindhoven, maar wel in de buurt van Tilburg?  Richt je dan tot een hovenier in Tilburg. Jouw tuin ligt er dan altijd netjes bij. 

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden