En de winnaar is … Eva Verburg! Op 27 maart doet ze mee aan de provinciale halve finale.
En de winnaar is … Eva Verburg! Op 27 maart doet ze mee aan de provinciale halve finale.

Eva Verburg is Voorleeskampioen van Eindhoven

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - Door de coronamaatregelen ziet de Nationale Voorleeswedstrijd er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Maar het was zeker niet minder spannend. Online namen de vier winnaars van de voorrondes het tegen elkaar op. De jury ging al videobellend in beraad. En de winnaar is … Eva Verburg!

De andere finalisten waren Dirkje Goossens van De Talisman, Marit Groenen van De Korenaar en Moon Klis van De Hobbitstee. De finalisten hebben allemaal een filmpje ingestuurd waarin ze een fragment voorlezen. De jury heeft de filmpjes bekeken en beoordeeld op punten als inlevingsvermogen, intonatie en originaliteit van het gekozen fragment. De jury bestond uit Albert Kivits (directeur / bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven), Andrea Wewer (jeugdcollectioneur van de Bibliotheek Eindhoven) en kinderboekenschrijver Linda Amendt.

De vier finalisten waren elk uitgekozen tot voorleeskampioen van hun eigen school. De jury zag bij alle vier dan ook het voorleestalent. De veelal spannende fragmenten wisten ze goed over te brengen en hoewel het online was maakten ze contact met de (digitale) luisteraar. Eva las een fragment voor uit Juffrouw Pots van Tosca Menten. Ze had zichtbaar plezier in het voorlezen en wist haar enthousiasme over het fragment uitstekend over te brengen. Dit enthousiasme brengt Eva naar de halve finale van Brabant.

Het doel

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de bibliotheken. Onderliggend doel is om (voor)lezen bij basisschoolleerlingen te stimuleren. Lezen en voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat, maar ook op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Bovendien is de Nationale Voorleeswedstrijd een goed middel om het ‘lezen-is-leuk virus’ te verspreiden. De voorlezers van de deelnemende basisscholen lezen eerst binnen de eigen school voor, waarna er een schoolkampioen gekozen wordt. Deze schoolkampioenen nemen het vervolgens tegen elkaar op – normaliter tijdens meerder live rondes, aangemoedigd door de klassen. Dit jaar ging het via opgenomen filmpjes. Dit jaar ging de strijd tussen zestien schoolkampioenen.


Op naar de finale

De provinciale halve finale is op 27 maart, online. Dan neemt Eva het op tegen de andere regionale winnaars. Als Eva de jury voor zich weet te winnen, mag ze 14 april naar de provinciale finale en mogelijk naar de landelijke finale op 26 mei.

Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 8 uur geleden
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11