Nathalie Schaap en Tibor Elferink voor de laatste trap die voert naar de Leeshemel van Waanders in de Broeren. De concerten zijn beneden, op de begane grond tussen de boeken.
Nathalie Schaap en Tibor Elferink voor de laatste trap die voert naar de Leeshemel van Waanders in de Broeren. De concerten zijn beneden, op de begane grond tussen de boeken. Foto: Frans Paalman

De magie van livemuziek op nieuw festival Common Ground

· leestijd 3 minuten Algemeen

Zwolle - Naar een festival gaan zonder dat je van tevoren weet welke artiesten je te zien krijgt? Dat kan zaterdag 16 oktober tijdens de eerste editie van Common Ground, een festival met klassieke muziek, jazz en roots (wereld) muziek op bijzondere locaties aan of bij de Thorbeckegracht. Organisatoren Tibor Elferink en Nathalie Schaap hebben het programma samengesteld. “We hebben fantastische musici, van levende legendes tot jonge talenten uit binnen- en buitenland in de line-up”, zegt Nathalie. “Grote kans dat je iets gaat zien en horen dat je nog niet kende maar wel heel erg gaaf vindt.” 

door Joop de Haan

Nóg een festival? Zijn die er niet genoeg? “Nou, nee”, zegt Nathalie. “Met Common Ground kiezen we bewust voor een nieuwe weg. Vanaf de ontwerptafel wisten we dat we een aantal zaken anders wilden gaan doen. De muziek zou weer centraal staan en de hapjes en drankjes, ook belangrijk hoor, zijn daarin ondersteunend. De programmering is ons uitgangspunt.” Tibor: “Samen vieren we de magie van livemuziek.”  

Tibor vult aan: “We kozen daarbij bewust voor karakteristieke binnen locaties die zo kenmerkend zijn voor dit deel van de stad Zwolle. We hebben prachtige locaties die geweldig matchen met die mooie muziek. Ik heb regelmatig musici uit bijvoorbeeld Los Angeles of New York onder mijn hoede gehad, die hier hun ogen uitkeken vanaf het Pelserbrugje. Als je hier woont of werkt vergeet je dat haast.”

Nathalie is bassiste en zangeres, afgestudeerd aan het Conservatorium en speelt onder andere in de bands van Douwe Bob en Bertolf, maar doet ook veel eigen projecten. Tibor is saxofonist en artistiek leider van het JazzArt Orchestra en geeft les op onder meer het Conservatorium. De muziek bracht Nathalie en Tibor op elkaars pad. Nathalie: “We hebben beide een sterke intrinsieke motivatie om mooie muziek te delen met mensen”. Tibor lachend:  “En we gaan beide tot het uiterste om dat tot in de puntjes te realiseren.”

De bezoekers van Common Ground kunnen kiezen uit tien routes langs karakteristieke locaties, zoals Wijndragerstoren het Beugeltje, fietsenwinkel Mechanieker, Cultuurschip Thor en wijnkoperij Henri Bloem. Waar je heen gaat en welke artiesten je te zien krijgt, weet je niet van tevoren. Wel voeren alle routes twee keer naar Waanders in de Broeren voor concerten van het rebellencollectief Pynarello en singer-songwriter Pitou. Pynarello speelt met 21 strijkers onder meer een bewerking van het stuk ‘Milk it Punk’ van Nirvana. Pitou brengt een programma met het Artvark Saxophone Quartet en Matangi String Quartet op het snijvlak van jazz, klassiek en pop. Dat doen ze middenin de boekhandel omringd door publiek dat luistert vanaf alle etages in de winkel.

Nathalie: “De andere twee concerten in de route zijn dus een verrassing. Op elk festival heb je wel een bandje dat je niet kent, maar dat achteraf de verrassing van de avond blijkt te zijn. Dat hebben we doorgetrokken in ons concept.”

Tibor: “Een van onze Common Ground troeven is de programmering. We hebben een geweldig programma samengesteld met topmusici, oude rotten en jonge talenten, binnen een veelheid aan muziekstijlen. Jazz, klassieke muziek en roots (world) zijn onze uitgangspunten, daarbinnen én daartussen is er van alles mogelijk. De programmeurs laten de bezoekers daarmee over hun muzikale schutting kijken. Je koopt dus een ticket voor het concept.” 

Nathalie: “Het publiek slentert tegen de achtergrond van de Thorbeckegracht langs concertlocaties en geniet van vier verschillende compacte concerten van een half uur. Je beleeft dus op ongebruikelijke locaties met een groep mensen, die je vermoedelijk niet eerder hebt ontmoet, de muziek. De muziek is dus de Common Ground.” 

De bezoekers worden op hun routes begeleid door vrijwilligers. Tibor: “Enthousiastelingen die iets weten over de muziek en de stad kennen natuurlijk. Zij zorgen dat het publiek overal op tijd binnen is voor aanvang van het volgende concert.”

De deelnemende artiesten komen uit binnen- en buitenland. Nathalie: “Het zijn bijna allemaal artiesten die we persoonlijk kennen of waar we korte lijnen mee hebben. Het feit dat we zelf musicus zijn werkt natuurlijk in ons voordeel.” Enkele namen: de 25-jarige gitarist Antoine Boyer en mondharmonica speler Yeore Kim komen uit een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. Boyer is een van de beste Gypsy jazzgitaristen van de wereld. Uit Amerika komen jazzvocalist Sachal Vasandani en pianist Romain Collin. Douwe Bob komt samen met gitarist Maurice van Hoek en gaat terug naar zijn roots, de country en bluegrass muziek uit de VS. 

Common Ground vindt plaats op zaterdag 16 oktober en wordt ingeleid met een programma voor kinderen, Common Ground for Kids in de week van 9 tot en met 15 oktober, grotendeels bij Waanders in de Broeren. Tibor: “Dat valt samen met de Kinderboekenweek, dat als thema heeft ‘Beroepen, worden wat je wil’.” 

De week voorafgaand aan het festival  is er een kinderprogramma in de Leeshemel van Waanders in de Broeren. Tibor: “Dat valt samen met de Kinderboekenweek. We hebben kinderboekenschrijver Chris van den Berg uitgenodigd die gaat voorlezen uit eigen werk en ondersteund wordt door contrabassist Thomas Pol. Artvark Saxophone Quartet komt spelen. Kunstenaar Gerard de Bruyne gaat tekenen op muziek van pianiste Helena Basilova.”

De kaartverkoop voor zowel de routes op 16 oktober als het Common Ground for Kids programma verloopt online via de website. Nathalie: “We gaan voor een uitverkochte eerste editie. En hopelijk zijn de bezoekers straks net zo enthousiast als wij.”