Thomas van den Belt schermt de bal af voor Steven Berghuis van Ajax.
Thomas van den Belt schermt de bal af voor Steven Berghuis van Ajax. Foto: Raymond Smit

Thomas van den Belt wil zelf een mooi verhaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle - Hij groeide op met de IJsselderby en speelde het beladen duel tegen Go Ahead Eagles al regelmatig met de Zwolse jeugd. In Deventer gaat het zondag voor Thomas van den Belt voor het eerst ‘om het eggie’. “Hopelijk heb ik na zondag zelf een mooi verhaal.”

(door Erwin Dijk)

Dat PEC Zwolle toe is aan een overwinning én een paar doelpunten is een understatement. Ook Ajax was afgelopen zaterdag te sterk en de Zwollenaren wisten het net nog niet te vinden. “Het is een beroerde start”, beaamt de jonge middenvelder. “Aan het eind van de voorbereiding hadden we allemaal een goed gevoel, dit hadden we zeker niet verwacht. We creëren gewoon erg weinig kansen. We moeten nu wel snel punten gaan halen, anders wordt het gat erg groot.”

Zijn persoonlijke tussenbalans is gunstiger, want Van den Belt was de laatste twee wedstrijden basisspeler en mocht in de eerste twee duels invallen. “Ik denk dat ik het tot nu toe prima heb ingevuld. Tegen Willem II misschien wat minder, maar die wedstrijden heb je er ook wel eens tussen.”

Het is een mooi vervolg op het vorige seizoen, waarin hij zijn debuut maakte en uiteindelijk negen wedstrijden zou spelen. “Ik denk dat ik afgelopen jaar grote stappen heb gezet. Aan het begin van het seizoen was ik ongeveer zeventiende of achttiende man, maar gaandeweg ben ik steeds dichter bij de eerste elf gekomen.”

Van den Belt debuteerde in september voor de hoofdmacht van PEC Zwolle en sprokkelde gedurende het seizoen als invaller af en toe wat minuten. Uitgerekend dankzij de corona-uitbraak van eind april kreeg zijn ontwikkeling een flinke impuls, want in de laatste vier wedstrijden van de coronajaargang was Van den Belt basisspeler. “Dat was voor mij natuurlijk een gelukje en een mooie kans om mezelf te laten zien. Daarmee heb ik een goede basis gelegd voor dit seizoen. Ik heb goed kunnen wennen aan het niveau, waardoor ik nu makkelijker mee kan komen.”

De middenvelder is een van de voornaamste exponenten van de Zwolse voetbalacademie, die steeds vaker talenten aflevert aan het eerste elftal. Behalve Van den Belt zelf kwamen de afgelopen weken ook spelers als Rav van den Berg, Chardi Landu, Samir Lagsir, Eliano Reijnders en Dean Huiberts in actie. Zaterdag nog maakte de 20-jarige Elikia Mbinga zijn debuut in de hoofdmacht. “Dat is een mooie ontwikkeling. Ik ken die jongens allemaal goed omdat ik er in de jeugd zelf mee gevoetbald heb, of omdat ze bijvoorbeeld een jaar onder of boven mij zaten. Het is leuk om dan nu in het eerste met ze samen te spelen. Het is niet zo dat ik nu extra veel met hen om ga. Iedereen heeft wel een beetje zijn eigen groepje, maar ik kan met iedereen goed opschieten.”

‘Knal van Mussi’

Met al het jeugdige talent ziet de toekomst er zonnig uit, maar het heden is minder fraai. Zondag krijgen Van den Belt en de zijnen de uitgelezen mogelijkheid om het seizoen een positieve impuls te geven. In Deventer staat immers de IJsselderby tegen de eeuwige rivaal Go Ahead Eagles op het programma. De jonge middenvelder komt zelf uit Kampen, die andere Overijsselse stad aan de IJssel, maar weet als jeugdexponent van PEC Zwolle natuurlijk heel goed wat de derby betekent. “Ik ben ermee opgegroeid, het zijn altijd mooie wedstrijden. Zelf herinner ik me bijvoorbeeld nog een wedstrijd in Deventer waarin Bram van Polen een penalty benutte en een thuiswedstrijd waarin Mussi (Mustafa Saymak, red.) van afstand met links in de kruising schoot. Dat waren mooie wedstrijden. En mijn vader vertelt wel eens verhalen dat hij ooit nog gescoord heeft in de Adelaarshorst. Hopelijk heb ik daar na zondag zelf een mooi verhaal over.”

Die verhalen van Van den Belt senior kloppen overigens niet helemaal. Een duik in de online archieven leert dat hij in 1998 en 2000 inderdaad het net wist te vinden in de IJsselderby, maar dat dat beide keren in eigen huis was. ,,Haha, oké, maar hij heeft toch twee goals gemaakt tegen de Eagles!”

De Deventenaren keerden deze zomer na vier jaar terug op het hoogste niveau, dus voor bijna de hele selectie wordt het de eerste officiële ontmoeting met de grote rivaal. “Natuurlijk heb ik in de jeugd ook wel tegen ze gespeeld, maar dat is toch anders. Nu is het in de eredivisie en gaat het om het eggie. Toen ze promoveerden had ik gelijk al contact met een aantal jongens en zeiden we tegen elkaar dat we deze wedstrijd in ieder geval moeten winnen. Ik kijk er erg naar uit, hopelijk wordt deze wedstrijd het begin van een mooie periode.”