De kunstenaars voor hun schildering op de schutting van de Grote Kerk.
De kunstenaars voor hun schildering op de schutting van de Grote Kerk. Foto: Frans Paalman

Muurschildering siert Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Vier jonge, in Zwolle afgestudeerde striptekenaars en illustratoren hebben de afgelopen weken een van de wanden rondom de Grote Kerk in de stad beschilderd met een muurschildering. De schildering is onderdeel van het stadsverfraaiings project Trotse Muren. Op de muur aan het Grote Kerkplein is een beeld aangebracht dat het perspectief van de stadsduiven moet weergeven. De binnenstad van bovenaf. “Wij zijn al een tijd bezig, maar zijn nu bijna klaar. We moesten tijdelijk stoppen door het slechte weer, maar we ronden het nu af”, vertelt Melanie Kranenburg, een van de kunstenaars betrokken bij het project.

(door Joost ter Bogt)

De muurschildering aan de Grote Kerk is de tweede in een reeks van muurschilderingen die de komende jaren kale muren in de stad zullen gaan bekleden. De eerste werd gezet op terrein van de Creatieve Coöperatie op de Grote Voort. Deze tweede schildering zal het aanzicht van de Grote Kerk bepalen gedurende de vier jaar durende verbouwing. “Samen met Academiehuis de Grote Kerk, ondernemers en omwonenden hebben we besloten het straatbeeld op deze manier op te vrolijken. Street art doet iets met de stad. Het is totaal iets anders dan graffiti. Dit zijn echte schilderingen gemaakt door professionele kunstenaars. Bovendien kende Zwolle nog weinig street art. Daar wilden wij verandering in brengen”, vertelt Katja Scholing, betrokken bij het project.

“Ik kan nog niet vertellen waar hij komt, maar ik kan wel vertellen dat alle muurschilderingen Zwolle echt op gaan fleuren.”

Het idee, Trotse Muren, is tot stand gekomen door een groep mensen die Zwolle mooier wilden maken. “Anderhalf jaar geleden ontstond het idee, bedacht door Lonneke van Zutphen. Nu is de tweede schildering, aan de Grote Kerk, bijna af. Via subsidies hebben we vier Zwolse, net afgestudeerde illustratoren en striptekenaars kunnen vinden die de schildering wilde maken”, licht Scholing toe.

Melanie is een van de kunstenaars. Ze volgde Comic Design aan het ArtEZ in Zwolle en studeerde nog niet lang geleden af. Nu is ze een tijd druk bezig geweest met de schildering op de Grote Kerk. “Het idee ontstond toen we naar het plein toe gingen. We wilden een muurschildering maken die echt bij de stad paste. Ook bekeken we de stad van boven. Zo kwamen we tot het uiteindelijke ontwerp.” Het ontwerp is ontstaan door de samenwerking van de vier kunstenaars. “Je legt je eigen stijl naast die van de ander en dan ontstaat het. Zo is ook dit kunstwerk ontstaan.” Het idee is in de stad geboren. “We bezochten het centrum en lieten ons inspireren. Ook hebben we alles van bovenaf kunnen bekijken, vandaar dat ook Aartsengel Michaël te zien is.”

Over de volgende muurschildering is Scholing enthousiast. “Ik kan nog niet vertellen waar hij komt, maar ik kan wel vertellen dat alle muurschilderingen Zwolle echt op gaan fleuren. De eerste twee brengen een mooi begin.”