Illustrator Anne Vree maakte een prentenboek over de schildpadden die in Zwolle zwerven.
Illustrator Anne Vree maakte een prentenboek over de schildpadden die in Zwolle zwerven. Foto: Anne Vree

Zwolse illustrator brengt prentenboek uit over schildpadden in de stadsgracht

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle - Illustrator Anne Vree uit Zwolle heeft een prentenboek gemaakt over schildpadden in de Zwolse stadsgracht. 

Tijdens een boottochtje in Zwolle ontdekte Anne dat er schildpadden in de gracht zitten. “Ze liggen met zonnig weer vaak op boomstammen in het water bij de Potgietersingel. Ik vermoed dat ze ooit als huisdier in huis zijn gehaald en later zijn gedropt in de gracht. Ik vond dat zo bijzonder dat ik daar een prentenboek van gemaakt heb.” 

Het zelf uitgegeven boek gaat over Paddie, een schildpad zonder baasje die door de gracht zwerft. Het boek speelt zich af in Zwolle en bevat tekeningen van bekende locaties in de Overijsselse hoofdstad.

Liefdesbrief aan Zwolle

Wat bezielt iemand om hier een boek over te maken? “Dit prentenboek is mijn liefdesbrief aan Zwolle. Ik ben zelf naar Zwolle toe verhuisd vanuit de andere kant van het land, en moest net zoals Paddie wennen aan een nieuwe omgeving. Ik heb dezelfde verwondering op mijn gezicht, als ik met een bootje door de gracht vaar. Wat is Zwolle toch een mooie stad.  De combinatie van de mooie oude gebouwen en de groene omgeving, wilde ik koesteren door ze te tekenen.”

Tekeningen van Zwolse gebouwen

“Ik liep vaak langs de gracht om schildpadden te spotten. Tijdens die wandelrondjes maakte ik foto’s van typische Zwolse locaties om na te tekenen. De Thorbeckegracht, het Almelose kanaal en Park de Wezenlanden zijn terug te zien in mijn boek. Leuke anekdotes van het dagelijkse leven in Zwolle, heb ik ook in het boek verwerkt. Bijvoorbeeld de tekening van Paddie en de pauwen in Park de Wezenlanden. Er staan bomen naast het park, waar de pauwen bij elke zonsondergang met zijn allen in gaan zitten. En een lawaai dat ze maken!”

Getekend op een iPad

“Ik heb alle tekeningen gemaakt op mijn iPad met een tekenprogramma en een speciaal potlood die verschillende kwasten nabootst. Mensen vinden dat bijzonder. Verder ben ik lid van kunstvereniging Palet, waar we wekelijks modeltekenen. De eerste paar keer vond ik het spannend. Daar zat ik dan met mijn iPad tussen alle tekenaars met hun houtskool en hun schildersezels. Ik dacht dat ze het digitaal tekenen zouden zien als valsspelen, maar iedereen was erg enthousiast en benieuwd hoe het nou werkt, tekenen op de iPad. Ik vind het ideaal. Ik kon foto’s die ik tijdens mijn wandelrondjes gemaakt had, direct in het programma laden, zodat ik de Zwolse locaties natuurgetrouw kon natekenen.”

Exclusief online te koop

“Het boek is exclusief online te koop op boekenbestellen.nl. Pas als er een verkoop plaats vindt, wordt er een exemplaar van mijn boek gedrukt. Zo heb ik geen drukkosten en hoef ik geen grote oplage op mijn zolder te bewaren.”

Een nadeel van online verkopen is dat nieuwe mensen het boek niet spontaan zien staan.
“Ik vond dat zelf altijd zo leuk, tussen de boeken neuzen en iets geheel onverwachts tegenkomen. Maar daar heb ik een oplossing voor. Ik wil het boek aan de Zwolse bibliotheken aanbieden, maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Een inkijkexemplaar en making-of video van ‘Een schildpad in de gracht!’ zijn te bekijken op annevree.com. Er staat ook een kaart online, zodat mensen zelf schildpadden kunnen spotten in de Zwolse gracht. 

Het boek bestellen kan direct op: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-schildpad-in-de-gracht/44133
Anne Vree: Een schildpad in de gracht! 18,95 euro (hardcover) en 2,49 euro (e-book).

Het prentenboek bevat tekeningen van Zwolse locaties, zoals de Thorbeckegracht
De schildpadden in de stadsgracht zitten vaak op een boomstam bij de Potgietersingel.
Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43