Afbeelding

Perenbomen zorgen straks voor gezond tussendoortje in Spoorzone

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Wethouder Ed Anker en NS regiodirecteur Maarten Haverkamp hebben deze week zeven perenbomen geplant bij de oude NS-loodsen in de Spoorzone. Vlak voor de ingang van innovatiecentrum Perron038 groeien over een tijdje volop peren. 

Wethouder Ed Anker: “‘Bomen zorgen in de zomer voor verkoeling en zijn ook goed voor dieren en insecten. En, een gezond tussendoortje is straks zo gescoord.”

Perenbomen op verrassende plekken

“Een van de belangrijkste thema’s bij de realisatie van dit gebied is klimaatbestendigheid en groen”, zegt Maarten Haverkamp, regiodirecteur NS. “Daar horen bomen bij; zij brengen verkoeling, leggen fijnstof vast en mensen voelen zich er zelfs gezonder door. Wist je dat; een gezonde boom levert naar schatting een koelend vermogen van ongeveer 10 airco’s en net zoveel stikstofdioxide en fijnstof vastlegt als wordt geproduceerd door 10.000 autokilometers? Met het planten van deze bomen zetten een nieuwe stap naar wat uiteindelijk het groenste stationsgebied van Nederland moet worden.”

Straatboer Christiaan Kuipers plantte eerder ook al bomen op bedrijventerrein Hessenpoort. Zijn missie is om bedrijventerreinen te vergroen(t)en. Deze actie draagt bij aan het plan van provincie Overijssel om 1,1 miljoen extra bomen te planten in Overijssel en zo klimaatverandering tegen te gaan. De perenbomen zijn geplant in houtenbakken die beschikbaar zijn gesteld door NS TechniekFabriek.

Mini-bomen op het Lübeckplein

Ook het Lübeckplein kleurt deze zomer nog groener. Dit voorjaar zijn er mini-bomen in de grond gezet en deze bomen kunnen vanaf nu gaan groeien. Eind 2019 konden Zwollenaren stemmen op hun favoriete ideeën voor het Lübeckplein. De meeste stemmen gingen naar ‘meer groen op het plein’. 

Het plein groener maken was een flinke uitdaging, want het Lübeckplein is ook het dak van de parkeergarage. Grote bomen planten is dus niet mogelijk, daarom zijn er planten en kleine bomen uitgezocht die niet hele diepe wortels nodig hebben om goed te kunnen groeien. 

Stadstuin voor iedereen

Ook groeien er dit seizoen weer groenten en fruit op het Lubeckplein. Bezoekers kunnen de QR-code op de bordjes scannen, en zo meer horen over het fruit en de groenten die er groeien. Ook krijgen ze een tip van de Straatboer voor een recept.