Boven van links af: Jan Jonker, Henk Huls, Lien Kok-van Dam, Jaap Klaassen en Bertha Hogeboom - Meijer. Onder: Bart Reuvekamp, Hannah Smit, Sander Dol, Goossen Groen en Rinka Bouma-Niks
Boven van links af: Jan Jonker, Henk Huls, Lien Kok-van Dam, Jaap Klaassen en Bertha Hogeboom - Meijer. Onder: Bart Reuvekamp, Hannah Smit, Sander Dol, Goossen Groen en Rinka Bouma-Niks Foto: Frans Paalman

Tien lintjes uitgereikt in in Zwolle

· leestijd 3 minuten Algemeen

Zwolle - Burgemeester Peter Snijders heeft maandag tien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Zwollenaren ter gelegenheid van Koningsdag. De uitreiking vond in kleine samenstelling plaats vanwege het coronavirus. In tijdsloten en binnen de eigen kring ontvangen de Zwollenaren hun Koninklijke onderscheiding op het podium van theater De Spiegel.

Lid in de orde van Oranje Nassau

Jan Jonker (68) zet zich ruim 40 jaar in de volle breedte vrijwillig in voor de samenleving, tot voor kort zelfs naast zijn betaalde baan. Als zeer ervaren financieel deskundige en sociaal-maatschappelijk betrokken vrijwilliger staat hij mensen met raad en daad bij. Dat deed hij bij vakbond CNV en bij woningbouwcorporaties in Zwolle. Hij zette zich ook in voor hulpbehoevende mensen in Oost Europa. Hij zette zich ook in voor de Jerusalemkerkgemeente en het Centrale College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Zwolle.


Lien Kok - Van Dam (79). De boerderij van het echtpaar Kok is een huis dat staat voor een liefdevol en zorgzaam thuis voor kinderen en jongeren die het niet gemakkelijk hebben in het leven. Een thuis zoals je dat zou wensen voor alle kinderen met moeilijkheden. In het buurtschap Schelle en Oldeneel coördineert zij tot op de dag van vandaag activiteiten. Ook is zij bestuurslid van Oratoriumvereniging Euphonia.


Jaap Klaassen (72) zet zich vanuit een christelijke geloofsovertuiging in voor de kwetsbare mens in de samenleving. Begin jaren 90 kreeg Jaap Klaassen een aanstelling als evangelist en diaconaal werker bij De Hervormde gemeente Zwolle. Hij was actief voor stichting Er is Hoop Zwolle. Hij is evangelist, voorganger, diaconaal werker en opvangmedewerker.


Bertha Hogeboom - Meijer (81) zet zich sinds begin jaren 60 in voor het Leger des Heils. Ze was toen verantwoordelijk voor de jeugdgroepen: lesgeven, bijbelonderwijs verzorgen en oprechte aandacht geven aan kinderen. Op een natuurlijke manier verschuiven haar taken van de junioren naar de senioren. Zij is steun en toeverlaat voor velen.


Bart Reuvekamp (68) is actief voor zijn zijn buurtgemeenschap Wijthmen. Sinds jaar en dag zet hij zich in: van het trainen van de jeugd bij de voetbal tot het organiseren van een feestavond of kerstmarkt. Ook was hij beheerder van De Elshof, lid van de locatieraad en de PCI (Parochiele Caritas Instelling), is vrijwilliger bij De Thomas a Kempis parochie Wijthmen en is momenteel voorzitter van stichting Red Horse Company. Deze stichting helpt de allerarmsten op de Filipijnen.


Goossen Groen (74) zet zich in voor mensen die dat nodig hebben. Dat geldt voor zijn zus voor wie hij mantelzorger is, maar ook voor Stichting paardrijden Gehandicapten ‘t Hoefijzer. Ook voetbalvereniging CSV ‘28 mag rekenen op zijn bijdrage. Ook was hij mede-initiator van seniorenconvent SENCO in 1994, een groep (oudere) vrijwilligers die nog steeds iedere dinsdagmorgen allerlei klussen uitvoert.


Rinka Bouma-Niks (81) sloot zich begin jaren 80 aan bij wijkvereniging De Vlasakkers in de Indische buurt. Ze is zeer begaan met de buurt en haar bewoners. Eind jaren tachtig werd zij penningmeester van het wijkcentrum. In de loop der jaren zijn er alleen maar meer activiteiten bijgekomen. Zij wordt gerespecteerd en is voor verschillende instanties een belangrijke sleutelfiguur in de buurt.

Ridder in de orde van Oranje Nassau

Henk Huls (70). Als zeer ervaren, bouwkundig onderlegde en sociaal-maatschappelijk betrokken vrijwilliger staat de heer Henk Huls al ruim 40 jaar mensen met raad en daad bij. Dat doet hij als wijkouderling bij de Protestantse Gemeente Zwolle en bij verschillende bouwgerelateerde projecten. Al in de jaren 80 was Henk Huls begaan met de hulpbehoevende mensen in Oost Europa achter het ‘IJzeren gordijn’ voor de val van de muur. Vanuit de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen was hij vanaf het eerste uur betrokken bij het opzetten van de Coöperatie Bouwprojecteconomie die kennis deelt voor de verduurzaming van bouwprojecten. Als lid van de Hervormde Kerk op Gereformeerde grondslag is hij al zo’n 50 jaar betrokken bij het kerkenwerk.


Hannah Smit (66) was al op haar 16e werkzaam bij het Pedologisch Instituut in Amsterdam voor hulp aan kinderen met ingewikkelde leer-, gedrags- of emotionele problemen. Later maakte zij zich sterk voor de realisatie van een Blijf van mijn Lijf huis in Alkmaar en Zwolle. Ook buiten haar werk in de zorg deed ze vrijwilligerswerk en ving ze geregeld een pleegzoon op. Haar voormalig werkgever Trias Jeudzorg in Nijverdal was actief voor projecten in Roemenië waar kindertehuizen op last van de EU werden gesloten en kinderen in pleeggezinnen werden geplaatst. Vanaf 2001 werkte zij op basis van onbetaald verlof mee aan het in kaart brengen van ontwikkelpunten voor de pleegzorg. Ze was in 2003 medeoprichter van de Roemeense stichting ‘Noi si Voi’ (Wij en jullie) voor jongeren met een verstandelijk handicap.

Sander Dol (59) is een horecaondernemer met een passie voor cultuur. In zijn restaurants in Zwolle trekt hij in de loop van de jaren alle creatieve registers open. Van de Eetkamer van Zwolle en het vernieuwende concept van Xanders Bazaar in het historische Hopmanshuis tot het huidige theaterrestaurant Koperen Kees: Sander Dol is een creatieve ondernemer die zijn nek durft uit te steken en steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Hij is de man achter onder andere het Thorbeckegrachtfestival, Winters Zwolle en het Stadsfestival. Met zijn humor en creativiteit, respect voor traditie en oog voor vernieuwing is hij een aanwinst voor carnavalsvereniging De Eileuvers.

Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 23 uur geleden