Wethouder William Dogger (rechts) plant de eerste boom.
Wethouder William Dogger (rechts) plant de eerste boom.

Coronaproof Boomfeestdag in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Zwolle vierde dit jaar een coronaproof Boomfeestdag. Want ook dit jaar deden Zwolse kinderen weer mee aan de traditie van het planten van een boom. Vanwege het coronavirus is de landelijke Boomfeestdag dit jaar verplaatst naar 10 november. Maar de gemeente Zwolle en ROVA vonden het te belangrijk om het moment zomaar uit te stellen en organiseerden daarom een Boomfeestdag in aangepaste vorm. Wethouder William Dogger gaf het startsein waarna hij op voldoende afstand met enkele kinderen de eerste bomen plantte.

Verschillende boomsoorten

De leerlingen van Het Saffier uit Stadshagen plantten met behulp van ROVA veertien bomen naast de school. De medewerkers van ROVA voor het beheer van de buitenruimte hadden het voorbereidende werk al gedaan. Zo konden de leerlingen zelf de grond om de boom erin scheppen en de plantgaten dichtmaken.

De leerlingen plantten verschillende soorten bomen. De combinatie van een hartbladige els, tamme kastanje, sierappel, zoete kers, honingboom, winterlinde, Hollandse linde en iep zorgen voor een grote diversiteit aan bomen. De bomen zijn broedplekken voor vogels en de vruchten ervan zijn een belangrijke voedselbron. De variatie in de aanplant van bomen is belangrijk voor het evenwicht in de natuur en een goede biodiversiteit.

Belang

De gemeente en ROVA vinden het belangrijk dat de boomfeestdag toch in aangepaste vorm door kon gaan. William Dogger: ”Naast het belang van bomen voor de stad is de Boomfeestdag ook belangrijk voor de kinderen zelf. Door deze actie is Zwolle weer een aantal bomen rijker. En als we de kinderen enthousiast kunnen maken over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later weer overbrengen op anderen. Zo zorgen we voor het buitengeluk van de Zwollenaren nu en in de toekomst.”

Vervolg

De landelijke Boomfeestdag is uitgesteld naar 10 november. Ook dat moment grijpen de gemeente en ROVA aan om de kinderen bewust te maken van het belang van bomen, want ook dan wordt in Zwolle weer een boomfeestdag georganiseerd.

De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden