Afbeelding
Foto: Frans Paalman

Zwolle heeft oudste kermisattractie

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Bijna anderhalf jaar kon Lambertus Steenbergen geen attracties uitbaten op kermissen door Nederland. Door corona moest hij zijn attracties verplicht in de stalling laten staan, met grote financiële gevolgen. Nu, na anderhalf jaar, staat hij met de oudste kermisattractie van het land op de Zwolse zomerkermis. Het theater van de winnende mensen, zo noemt hij het. “Naar Zwolle komen voelt altijd bijzonder. Mijn familie woonde hier vroeger en mijn moeder is hier geboren. Ik heb een speciale band met de stad.”

(door Joost ter Bogt)

Voor de attractie staan op zondagavond veel mensen. Allen zijn ze afgekomen op de verleidelijke woorden van Steenbergen. “Normaal hebben we alleen een hoofdprijs, maar alleen vandaag hebben we maar liefst vier prijzen te verdelen in Zwolle”, zo deelt hij het publiek mee. Met zijn attractie, het Rad van Fortuin, reist hij voor het eerst het land door. 

“Het is een originele Duitse attractie. Mijn familie staat al generaties op kermissen en dat vaak met theaterattracties zoals deze, waarbij je als uitbater een grote rol speelt in contact met het publiek. Ik zet de traditie dit jaar voort, nadat ik ruim een jaar verplicht thuis heb moeten zitten. Het was een zware periode, want ik heb ook nog brand gehad in mijn woonwagen. Financieel was het een ramp, omdat ik een jaar voor corona kwam net was begonnen. Ik had een draaimolen gekocht en was een paar kermissen af gegaan. Toen moest ik dicht, terwijl ik net geïnvesteerd had.”

Maar nu, op de Zwolse zomerkermis, zit Steenbergen weer vol energie. Speciaal omdat Zwolle de eerste kermis is in zijn seizoen, heeft ieder kind dat meedoet aan zijn attractie prijs. “Je kiest een nummer aan een touwtje. Vervolgens, als alle plekken aan het rad verkocht zijn, draai ik eraan. Het nummer dat op het rad komt, wint een prijs. Het is simpel, maar het is echt een leuk familiespel. Iedere dag vul ik mijn etalage met nieuwe cadeaus, dus er is altijd iets nieuws te winnen.” 

Zo ook op zondagavond. De winnaars ontvangen een klok, een Boeddha van metaal én een grote knuffelbeer. Alle nummers waren verkocht. Van over de hele kermis klinkt dezelfde boodschap van uitbaters “Speel mee, we hebben ruim een jaar niks verdiend.”

De Zomerkermis begon zaterdag 14 augustus en duurt tot 21 augustus. “De eerste dag is het altijd afwachten, maar door het mooie weer en door de enthousiaste mensen, begon het gelijk goed. Het is echt fijn dat er weer zoveel mensen op de kermis kunnen komen, maar de oude kermis in de binnenstad vond ik toch wel echt een stuk gezelliger”, vertelt Steenbergen. 

Hij is blij dat er dit jaar weer meer kan, maar de situatie is nog niet hetzelfde als voor corona. “Er zijn meer regels en je moet meer vergunningen aanvragen en ook de kosten zijn hoger, maar het is ontzettend fijn om hier weer te zijn én om te zien hoe blij iedereen wordt van de kermis.” Steenbergen heeft voor alle Zwollenaren een boodschap. “Kom vooral langs. Er valt voor iedereen iets leuks te winnen.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13