Afbeelding
aangeboden door isolatienoord.nl

Drie manieren om te besparen op je energierekening

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wij Nederlanders houden ervan om te besparen. Hierdoor vergelijken we alle opties als we een nieuw energie abonnement af willen sluiten. Dat is natuurlijk hartstikke verstandig, want zo kun je al besparen op je energierekening. Toch kan die hoge rekening aan het eind van het jaar ook lager uitvallen op andere manieren. Door een paar tips toe te passen kun je namelijk direct al veel energie besparen. Dit zul je zeker merken in je portemonnee. Bovendien is dit ook nog eens goed voor het milieu, dus je slaat eigenlijk twee vliegen in één klap. 

Isoleren

Om veel energie te kunnen besparen is het isoleren van je huis de gouden tip. Als je woning niet geïsoleerd is dan zal er veel warmte verloren gaan, je moet dan dus meer energie verbruiken om het huis toch op temperatuur te houden. Het isoleren van een woning kan op veel verschillende manieren. Zo kan de spouwmuur geïsoleerd worden met bijvoorbeeld steenwol. De kou zal dan een stuk minder snel door de muur komen, wat een gemiddelde besparing van 350 euro per jaar oplevert. Ook kun je ervoor kiezen om de vloer en de bodem van je huis te isoleren. Hier kan onder meer pir isolatie voor gebruikt worden, al is vloer- en bodemisolatie niet altijd mogelijk. Heb je een kruipruimte? Dan kan dit type isolatie gewoon uitgevoerd worden. Het isoleren van een dak is daarentegen altijd mogelijk, wat gedaan kan worden met behulp van een isolatiemateriaal als glaswol

Verwarming

Ook kun je energie besparen door met je verwarming aan de slag te gaan. Door de thermostaat bijvoorbeeld maar 1 graad lager te zetten zul je al circa 7 procent op de kosten voor het verwarmen van je woning besparen. Ook is het slim om de verwarming uit te zetten in kamers waar op dat moment niemand is. Anders stook je voor niks of niemand, wat natuurlijk overbodige verspilling van energie en dus je geld is. Daarnaast moet je natuurlijk ook de verwarming uitzetten wanneer er helemaal niemand thuis is. Ga je als laatste de deur uit? Ga dan even bij de thermostaat langs om het uit te schakelen. Bovendien zul je ook energie besparen door de verwarming ’s nachts uit of heel laag te zetten. Dit laatste is met name handig om te doen in de winter. Heb je vloerverwarming als hoofdverwarming? Zet dan overdag je thermostaat niet lager. Het duurt bij vloerverwarming veel langer om weer op te warmen, waardoor je ‘s avonds geen aangename temperatuur meer bereikt. Daarnaast kost het juist meer energie als je de thermostaat iedere dag omhoog en omlaag zet als vloerverwarming je hoofdverwarming is. 

Apparatuur

Met behulp van een aantal tips kun je ook met je huishoudelijke apparaten energie besparen. Zo moet je de opladers uit het stopcontact halen als je ze niet meer gebruikt. Ze verbruiken anders namelijk nog steeds energie. Ook moet je de apparaten niet op stand-by laten staan, ongemerkt zal er dan alsnog veel energie verloren gaan. Gebruik je de apparatuur niet? Trek dan hoe dan er ook de stekker ervan uit het stopcontact. Zo weet je 100 procent zeker dat de apparaten niet onnodig energie verbruiken. Daarnaast kun je bij de aanschaf van een apparaat ook letten op de energieklasse. Energieklasse A is hierbij zonder twijfel de beste optie.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32