Kim de Lange probeert het kerstgevoel naar de mensen thuis te brengen door verhalen voor te lezen. (Foto: Frans Paalman)
Kim de Lange probeert het kerstgevoel naar de mensen thuis te brengen door verhalen voor te lezen. (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Kim en Astrid lezen ‘Verhalen bij het vuur’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - “Door corona worden we gedwongen om creatief te zijn” vertel Kim de Lange (42), auteur van het boek “Anders pak je toch gewoon een goed boek”. “Het liefst wilde ik met kerst op de Verhalenboot een mini-event rondom mijn boek verzorgen. Dat gaat helaas niet, door de maatregelen. Toen ben ik samen met mijn vriend Richard gaan brainstormen over wat wél kan. Zo is dit idee in contact met Astrid ontstaan”.

(door Esther Mostert)

Samen met schrijfster Astrid Habraken (42), auteur van ‘Verdwaald in Tirol’, leest Kim tot Kerst voor uit eigen werk in ‘Verhalen bij het vuur’. Te zien op Facebook en YouTube. Beide dames zijn afgelopen mei gedebuteerd met hun boek.

December is voor velen een tijd voor lichtjes, samenzijn en leuke events. Dit jaar is het anders. Geen kerstmarkt of kerstborrel en slechts enkele familieleden die op bezoek mogen komen. Om toch een kerstgevoel te creëren hebben Kim en Astrid ‘Verhalen bij het vuur’ in het leven geroepen. Zo proberen het kerstgevoel naar de mensen thuis te brengen door verhalen voor te lezen. “Wij weten hoe eenzaam de periode rondom kerst kan voelen”, vertelt Kim.

Kim en Astrid weten hoe het is als kerst niet feestelijk voelt. “In die zin heb ik al mogen oefenen met eenzaamheid en het gevoel geïsoleerd te zijn” zegt Astrid als ze over haar boek ‘Verdwaald in Tirol’ vertelt. Deze roman is deels gebaseerd op haar eigen ervaring toen ze naar Oostenrijk emigreerde. “Dat klinkt leuker dan dat het is. Iedereen denkt dat je dan alleen maar de hele dag blij aan het skiën bent, maar zo ervaarde ik het leven toen niet. Integreren en me thuis voelen in deze nieuwe situatie vond ik een stuk lastiger dan ik van te voren had bedacht”.

Kim heeft in de tijd van haar burn-out ook ervaren dat het leven van binnen donkerder kan voelen dan aan de buitenkant te zien is. Zo kan je in beide boeken een parellel zien met de moeilijkheden die mensen in deze tijd tegen kunnen komen. “Op jezelf aangewezen zijn en de situatie moeten accepteren zoals het is, is soms niet makkelijk”, weten de dames.

Juist daarom proberen ze op hun eigen manier een beetje licht en gezelligheid naar de mensen toe te brengen. Elke donderdagavond en elke zondagavond om 20.00 uur staat er een nieuw voorgelezen verhaal online. Ze zijn vorige week gestart, dus de eerste twee vertellingen zijn al te zien. Het zijn korte verhalen van zes minuten.

“We willen het graag toegankelijk houden”, vertelt Kim. Haar eerste verhaal gaat over de beginperiode, toen ze omviel met een burn-out. “Dat speelde zich toen af in de kerstvakantie”. Kim vertelt over een buurman die midden in de nacht aanbelt en over verliefd worden tijdens een burn-out. Astrids verhalen gaan over de emigratie van het jonge stel Stéphanie en Lex. Hoe zij hun leven in Tirol proberen op te bouwen. De muziek in de filmpjes is verzorgd door de dochter van Kim, Eva-Luna.

https://www.facebook.com/Verhalenbijhetvuur/