Minke Kraijer heeft een gedichtenbundel geschreven. (Foto: Frans Paalman)
Minke Kraijer heeft een gedichtenbundel geschreven. (Foto: Frans Paalman) Foto: Frans Paalman Zwolle

Gedichtenbundel van Minke Kraijer met foto’s over Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Het boek ‘Zo was Zwolle in de jaren 50, 60 en 70’ is nog maar net uit of het volgende boek van Minke Kraijer is alweer verschenen. Dit keer een gedichtenbundel, met de naam ‘Mijn stad en land’. Deze gedichtenbundel bevat gedichten en foto’s over Zwolle, het is een combinatie van woord en beeld. Het gaat overigens niet alleen over de stad, maar ook over de natuur. In deze gedichtenbundel wordt Zwolle met haar rivierenlandschap, de IJssel en de Vecht, op een poëtische wijze weergegeven in drie onderdelen: de stad, de stadstuinen en het rivierenlandschap.

(door Esther Mostert)

De gedichten zijn geschreven door Minke Kraijer en de foto’s in deze gedichtenbundel zijn gemaakt door fotografen Marijke Ripke, Peter van Akker en Harry Pierik. Ook zij zijn Zwollenaren en hebben hun hart in onze stad liggen.

De gedichtenbundel ‘Mijn stad en Land’ is uitgegeven door Pear Productions in Kampen. De eigenaar van Pear Productions, Paul Reichenbach, kent schrijfster Minke al vele jaren. Paul is zelf ook een geboren en getogen ‘Blauwvinger’. Al is hij ruim vier jaar geleden naar Kampen verhuisd, zijn hart ligt natuurlijk nog in Zwolle. Dat verklaart ook waarom zo’n echt ‘Zwolse’ uitgave in Kampen is uitgegeven. Paul en Minke kennen elkaar niet alleen van vroeger, ze hebben ook vertrouwen in een goede samenwerking. Daarom zijn ze meteen een langdurige samenwerking aangegaan. In het voorjaar staat er een boek van Minke gepland met stukjes en uitdrukkingen in het Zwols. Ook dit boek zal door Uitgeverij Pear Productions uit Kampen uitgegeven worden.

Paul Reichenbach vertelt waarom hij zo enthousiast is over deze gedichtenbundel: “De gedichten zijn beschouwend en sfeervol. Geen ‘hap-slik’ gedichtjes die je leest en weer vergeet. Het zijn diepere gedachten, waar je ook zelf door aan het denken wordt gezet. Het zijn gedichten die je bij blijven. Dat komt mede door de beelden die bij de gedichten zijn gevoegd. De gedichten worden versterkt door de sfeervolle foto’s van de Zwolse fotografen Marijke Ripke, Peter van Akker en Harry Pierik. Hun foto’s sluiten naadloos aan op de gedichten van Minke. Deze gedichtenbundel is dan ook het gevolg van een hele bijzondere samenwerking tussen ons allen”. Paul is razend enthousiast en vertelt dat hij bij het drukken van deze gedichtenbundel voor kwaliteit heeft gekozen. De gedichtenbundel is op stevig, glad en glimmend papier gedrukt. De opmaak is door Jeroen Groot Beumer verzorgd. Paul is trots op het resultaat. “Het is een mooi kijkboek geworden, maar ook zeker het lezen waard en het ligt lekker in de hand”.

Afgelopen zaterdag is het eerste exemplaar overhandigd aan Paul Gellings bij boekhandel Bloks. Zonder extra genodigden in verband met de coronaregels. Daarna heeft Minke in de boekhandel de eerste exemplaren gesigneerd. De bundel ‘Mijn stad en land’ kost 9,90 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Bloks.

www.pear-productions.com

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02