De fietsenstalling in aanbouw.
De fietsenstalling in aanbouw.

Ondergrondse fietsenstalling bij station opent vrijdag 4 december

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle - Fietsenstalling Stationsplein opent vrijdag 4 december de deuren. Er is ruimte voor 5.800 fietsen. De Zwolse fietsenstalling is daarmee één van de grote stallingen in Nederland. Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf dat moment de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein.

Er wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed. Via de westzijde ingang kunnen fietsers vanaf 4 december hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling.

In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling gestart. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. Dit is nu gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS. 

In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen.

Fietsers parkeren hun fiets veilig en droog in de nieuwe bewaakte fietsenstalling onder het Stationsplein. Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van zo’n 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. De regenbuien die straks op het plein vallen, dienen als water voor de planten die hier over een tijdje groeien. De nieuwe groene inrichting op het Stationsplein en de waterberging dragen bij aan een klimaatbestendige stad.

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een prettige verblijfsplek met een grote vijver en veel groen. Samen met de Stationsweg vormt het Stationsplein een belangrijk onderdeel van het denkbeeldige Engelenpad. Een verbinding tussen de binnenstad, Spoorzone en de IJssel. De Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree vanaf het stationsgebouw naar de binnenstad. De aanpassingen zorgen bovendien voor schone lucht, aangenaam leefklimaat en verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het station en de binnenstad.

De nieuwe fietsenstalling heeft ruimte voor 5.800 fietsen. Dit is een verdubbeling van het aantal fietsenrekken op de Oosterlaan en Westerlaan. De rekken zijn daardoor niet meer nodig en worden verwijderd. Met attentieborden worden fietsers verzocht hun eigen fiets op de Oosterlaan en Westerlaan te verplaatsen naar de nieuwe stalling. Vanaf maandag 7 december verwijdert AFAC de fietsrekken en fietsen die nog in de rekken staan. De verwijderde fietsen kunnen bij AFAC worden opgehaald door eigenaren.

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 13 uur geleden