65-plusser gezocht voor onderzoek naar vallen

Algemeen

ZWOLLE - Fysiotherapie Holtenbroek gaat begin 2022 beginnen met een onderzoek naar fitheid onder 65-plussers. 

Door kosteloos deel te nemen krijgen de deelnemers via verschillende testen inzicht in hun fitheid. Ook komen ze meer te weten over de kans op vallen en hoe ze de kans op letsel bij een val kunnen verkleinen. De training zal in Zwolle op de locatie Fysiotherapie Holtenbroek gegeven worden. Meer informatie geeft Maaike van Gameren (uitvoerend onderzoeker), m.van.gameren@vu.nl of 020-5985627.

In 2019 bezochten maar liefst 109 duizend ouderen een spoedeisende hulp vanwege letsel veroorzaakt door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, zegt onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht van 65-plussers verbeteren.” 

In Nederland kunnen veel ouderen deelnemen aan het In Balans-oefenprogramma, maat het is nog onbekend of deze training werkt. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit veelgebruikte oefenprogramma.

In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt. In Balans is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. In Balans start met één oefensessie per week van ongeveer twee uur gedurende de eerste vier weken. De volgende tien weken wordt er twee maal per week een uur geoefend.