De jonge Zwolse band SELMA.
De jonge Zwolse band SELMA. Foto: Eigen foto

SELMA: ‘In een commerciële band zouden we niet gelukkig zijn’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Ondanks de coronapandemie wordt er nog steeds volop muziek gemaakt. Zo ook door de jonge Zwolse band SELMA. Al moet ‘maken’ hier grotendeels gelezen worden als het schrijven en opnemen van nummers. Afgelopen vrijdag kwam hun single, High Horse, uit.

Het is met alle lockdowns natuurlijk allesbehalve een ideale situatie voor een nieuwe band om naamsbekendheid en podiumervaring op te doen. Maar de begintwintigers Selma Ebbens (zang, gitaar, toetsen), Deborah Slijkhuis (bas), Koen Gardebroek (drums) en Sebastiaan Visser (gitaar) slaan zich er vol goede moed doorheen. “We hebben een aantal livestreams gedaan, optredens in tuinen en een paar gigs naar aanleiding van het uitkomen van onze ep, afgelopen zomer. Maar verder hebben we ons vooral gericht op het maken van nieuwe nummers”, vertellen de beide mannen binnen het gezelschap. De muzikanten leerden elkaar kennen op de kunstopleiding ArtEZ in Zwolle. 

Indruk

Selma herinnert zich vooral haar kennismaking met bassiste Deborah nog goed: “Ik zag haar spelen en was daarvan erg onder de indruk. Ik verwachtte niet dat ze met mij samen zou willen spelen. Maar kijk nu, we maken nu al twee jaar met zijn vieren muziek en zijn ook nog eens een hechte vriendengroep. We mogen dan SELMA, hier in hoofdletters, heten maar het voelt echt als een band.”

Tuinhuisje

En dan vooral een band met doe-het-zelvers. De eerste ep werd in een tot studio omgebouwd tuinhuisje opgenomen, door de bandleden zelf afgemixt en in eigen beheer uitgebracht. “Het gaat ons allereerst om de kunst, daarna komt pas de rest. We hoeven er dan ook niet ons brood mee te verdienen, daarvoor zijn andere manieren”, legt Koen uit. “We doen ons eigen ding, willen wel zo ver mogelijk komen maar ook dicht bij onszelf blijven”, voegt Deborah toe. “Als we een commerciële band waren geweest, zouden we denk ik ook niet gelukkig zijn.”

Dromeriger

En deze visie resulteert in een soort pop/soul die volgens de band ‘soms nostalgisch is en een andere keer rauw’. “Onze muziek is niet in één genre te vatten, ook doordat we allemaal onze eigen muzikale invloeden hebben. Wat we componeren, hangt af van waar we op dat moment zin in hebben.” Deborah: “Door de corona zijn de composities wat dromeriger geworden, al neigt het soms ook een beetje naar rock.” 

Live

Nu die corona eindelijk op zijn eind lijkt te lopen, hoopt de band zich vaker op de podia te kunnen laten zien en horen. Puur, dus zonder backingtapes. Sebastiaan: “Live klinken we soms dan ook anders dan op de studio-opnamen. Door op veel verschillende plekken te spelen, verwachten we meer zelfvertrouwen op te doen en als band sterker te worden. We hopen straks met optredens veel publiek voor ons te winnen.”

Zie voor meer informatie Wijzijnselma (Facebook) en @wijzijnselma (Instagram).

Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34
Afbeelding
Tussenland intiem feest van theater, rootsmuziek en storytelling Algemeen 31 mei, 15:35
Afbeelding
ZAC-aanvalster Alieke Kale kijkt tevreden terug, maar wil meer Sport 31 mei, 14:35