Corry Gillissen en Arjan Kremer (Bestuur SES)
Corry Gillissen en Arjan Kremer (Bestuur SES) Foto: Joost ter Bogt

Sassenpoort gaat komende tien jaar flink op de schop

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Joost ter Bogt)

ZWOLLE - De Sassenpoort gaat de komende tien jaar flink onder handen genomen worden. Dat is bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst vorige week van Stichting Exploitatie Sassenpoort (SES). Er gaat verbouwd en vernieuwd worden, en de stichting wil meer verbinding met andere erfgoedpartners in de stad. “Het is de bedoeling dat we van de Sassenpoort de komende tien jaar het middelpunt van de stad gaan maken”, legde Corry Gillissen, een van de bestuursleden van de stichting, uit in de Panoramazaal van het stadhuis.

Het grootste speerpunt van het nieuwe plan is de positie van de Poort in de stad. Die moet gaan dienen als toegangspoort tot de stad. De komende tien jaar wil de organisatie ervoor gaan proberen te zorgen dat mensen de stad ingaan via de Sassenpoort en de Sassenstraat. 

“De positie van de Sassenpoort in de stad is onderbelicht. Het is de bedoeling dat mensen rechtsaf slaan als ze vanaf het station de stad in lopen. Mensen zouden niet meer moeten zoeken naar de Sassenpoort”, vertelde Gillissen. 

Glazen lift

Om dat te bereiken, heeft de stichting veel plannen uiteengezet in het zogenoemde masterplan. Een van die plannen is bijvoorbeeld een glazen lift aan de buitenkant van de Sassenpoort, zodat de poort een stuk toegankelijker wordt voor mindervaliden. “En ook willen we graag een bistro met een klein terrasje realiseren en een winkeltje beginnen waar we spullen kunnen verkopen. We willen alle activiteiten uitbreiden”, aldus Gillissen. 

Tentoonstellingen

Ook de educatieve functie van de poort moet de komende tien jaar worden vergroot. Bijvoorbeeld door nieuwe tentoonstellingen in het momument. “We willen graag dat alle basisscholen uit Zwolle in de toekomst naar de Sassenpoort komen”, mede-bestuurslid. 

“Er valt zoveel over te vertellen en over te leren. Bovendien willen kinderen die via school naar de Sassenpoort zijn gekomen vaak nog een keer terug met hun ouders. Dat brengt nog meer mensen in contact met de prachtige Poort.” 

‘Het is de bedoeling dat mensen rechtsaf slaan als ze vanaf het station de stad in lopen’

De organisatie hoopt dat de Sassenpoort in de toekomst een meer inspirerende werking kan gaan krijgen, en mensen inzicht kan gaan geven in het heden, verleden en de toekomst. 

“Zodat mensen in hun dagelijks leven ook wat hebben aan wat ze geleerd hebben over de geschiedenis. Daarvoor komen nieuwe tentoonstellingen en verhalen die we met partners gaan opzetten”, legde Kremer uit.

Veranderingen

Naast de veranderingen en de dromen van de stichting, moet er ook verbouwd worden. Ook daarvoor zijn concrete plannen gepresenteerd. Het gebouw moet worden geïsoleerd, en ook moet er gedeeltelijk gerestaureerd worden de komende tien jaar. Daarvoor heeft de stichting nog een kleine drie ton nodig. “Die gaan we bij elkaar krijgen door fondsen te werven”, besluit Kremer.