Eric Milton voor de Plantagekerk.
Eric Milton voor de Plantagekerk. Foto: Pedro Sluiter

Op de valreep: Gratis Bevrijdingsconcert voor ouderen in Plantagekerk Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Peter de Jong)

ZWOLLE - Even leek het erop alsof er voor ouderen op Bevrijdingsdag 2022 in Zwolle geen ruimte was – of misschien werd gecreëerd – voor een muzikaal onthaal. Totdat zanger/tenor Eric Milton als de wiedeweerga aan de slag ging en binnen no time een klassiek Bevrijdingsconcert voor deze groep wist te realiseren. Donderdag 5 mei om 10.30 uur vindt dit concert in de Plantagekerk – een Rijksmonument - plaats met medewerking van pianist/organist en tevens dirigent Jeroen Hulshof (1982) en organisator/tenor Eric Milton. Het concert is gratis toegankelijk.

“Juist deze groep mensen, waaronder zij die de oorlog van nabij hebben meegemaakt, mogen wij op Bevrijdingsdag niet vergeten. Natuurlijk vind ik het prachtig dat in park de Wezenlanden een keur aan artiesten optreden. En dat de Wijthmenerplas die dag weer bevolkt wordt door liefhebbers van dance. Maar het stuitte mij tegen de borst dat ik in de totale programmering op Bevrijdingsdag wekelijk niets tegenkwam voor ouderen. Ik heb direct de stoute schoenen aangetrokken en ben eens gaan rondbellen. Dat rondje bellen heeft uiteindelijk kunnen leiden tot een mooi klassiek concert in de Plantagekerk in Zwolle. Ook ben ik er trots op dat de internationaal gelouterde pianist en organist uit Enschede, Jeroen Hulshof, bereid was zijn medewerking aan het concert te willen geven. Samen met hem is er een prachtig en zeer gevarieerd muzikaal programma samengesteld. Uiteraard wordt ook het Wilhelmus door ons op een speciale wijze vertolkt. Hoe, dat wil ik niet verklappen maar het wordt bijzonder”, dat zegt Milton.

Prinses Christina Concours

Milton’s bewondering voor Hulshof is goed te verklaren. Na zijn studie piano en orgel aan het conservatorium van Enschede won Hulshof de tweede prijs op het Prinses Christina Concours. Tijdens de tweede fase van zijn pianostudie aan de Messian Academie heeft Hulshof ondermeer kamermuziek aan het beroemde Rimsky-Korsakoff conservatorium in Sint-Petersburg. Daarnaast volgde de in Hengelo woonachtige beroepsmuzikant meerdere masterclasses zowel in binnen- als buitenland. Inmiddels is Hulshof vele jaren actief in zijn beroepspraktijk waar hij veel met zangers, koren en andere instrumentalisten werkt. Ook is hij als dirigent verbonden aan meerdere koren en incidenteel werkzaam als repetitor bij de Nederlandse Reisopera.

Maestro

Over Milton kan worden gezegd dat hij zich in een korte tijd wist op te werken tot een zeer gedreven zanger met een voorkeur voor klassiek werk. Hierbij zijn werken van bekende componisten als Puccini en Andrea Bocelli door hem in een eigentijds jasje voorzien van een muzikaal ‘Milton’ sausje hetgeen vaak leidde tot zeer enthousiaste reacties bij het publiek. Tijdens het Bevrijdingsconcert in de Plantagekerk – voor Milton de eerste keer dat hij hier zingt en tijdens de kennismaking met deze kerk was hij zeer onder de indruk van de ambiance waar verleden jaar de Zwolse editie van het populaire Maestro heeft plaatsgevonden – zullen klassieke aria’s en musical songs elkaar afwisselen. Als afsluitende song kiest Milton voor het lied ‘halleluja’, een leid dat veelal leidt tot meezingen van de gasten.

Live stream

Het concert is in eerste instantie bedoeld voor de groep ouderen uit Zwolle. Helaas zijn er onder hen ook mensen die minder of helemaal niet mobiel zijn. Voor hen biedt een livestream van de Plantagekerk uitkomst want het hele programma zal rechtstreeks worden uitgezonden via het bekende YouTube kanaal. “Op deze wijze kunnen bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ook van het concert genieten”, aldus Frank Kodden, bestuurder/directeur Driezorg Zwolle. Kodden zal het Bevrijdingsconcert met een korte speech openen waarna Rens Pols, voormalig radio DJ bij Avro’s Toppop, de presentatie van dit concert voor zijn rekening neemt. Het Bevrijdingsconcert wordt mogelijk gemaakt met steun van de Provincie, Stadkamer Zwolle en Driezorg. Milton tot slot: “het is zeker mijn wens om van dit Bevrijdingsconcert voor ouderen een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Ik ben enthousiast over de Plantagekerk, een gebouw dat zich uitstekend leent voor multifunctionele aangelegenheden.”

Donderdag 5 mei 2022, aanvang 10.30 uur: Bevrijdingsconcert in de Plantagekerk Zwolle, toegang is gratis

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden