Afbeelding
Foto: Shutterstock

OOZ start Oekraïne-basisschool in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tussen de vijftig en honderd kinderen en jongeren die uit Oekraïne gevlucht gaan maandag 16 mei zijn voor het eerst weer naar school. OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) verzorgt vanaf dan mei basisonderwijs aan Oekraïense leerlingen.

Momenteel wordt er hard gewerkt om samen met de gemeente Zwolle te zorgen dat een gebouw aan de Dr. Deenweg 2 in Zwolle beschikbaar komt als school. Zwolle heeft voor een eigen schoollocatie gekozen om de reguliere scholen de gelegenheid te geven de achterstanden uit de coronatijd in te lopen. Voor jongeren van 12 tot 17 jaar start het voortgezet onderwijs (deels) binnenkort ook op deze locatie.

Kinderen vanaf 2,5 jaar zijn welkom in de opvang via Doomijn. Leerlingen in de basisschoolleeftijd kunnen vanaf maandag 16 mei naar de speciaal voor hun verbouwde en ingerichte school. De school start met ongeveer 45 leerlingen in drie klassen: groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8. Het schoolteam is al bijna compleet. Tot het team behoren ook medewerkers die Oekraïens spreken.

OOZ heeft een succesvolle oproep gedaan onder haar scholen om (les)materialen die zij kunnen missen beschikbaar te stellen aan de nieuwe Oekraïne-basisschool.

In Nederland is inmiddels een aantal scholen voor kinderen van gevluchte Oekraïners. Bijzonder in Zwolle is dat er zoveel mogelijk zal worden lesgegeven volgens het ‘Oekraïne-model’ met behulp van Oekraïense lesmethodes. De lessen worden voornamelijk gegeven door bevoegde Oekraïense leerkrachten. Zo behouden de kinderen een band met hun thuisland. Daarnaast krijgen ze uiteraard Nederlands om zo de zelfredzaamheid te bevorderen.

Schoolleider Leonie Hercules: “Het is belangrijk dat de kinderen naar school kunnen omdat ze dat missen en het contact met leeftijdsgenootjes hard nodig hebben. Het is goed als kinderen niet alleen maar thuis zitten, maar ook op school zijn, in een vriendelijke en leerzame omgeving waar het voor hen allemaal in orde en fijn is. Alle betrokkenen kijken er naar uit om volgende week maandag te starten.”