Wethouder Dorrit de Jong.
Wethouder Dorrit de Jong. Foto: Gemeente Zwolle

Zwolse Jaarrekening 2021 toont positief resultaat van 5.6 miljoen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - 2021 was voor veel inwoners en organisaties een pittig jaar. De effecten van de coronacrisis waren nog goed voelbaar en prijzen van energie en woningen bleven stijgen. Ondanks deze uitdagingen heeft de gemeente de financiën goed op orde weten te houden. Door behoedzaam beleid is de begroting in balans en laat de jaarrekening een positief resultaat zien van 5,6 miljoen euro.

Wethouder Financiën Dorrit de Jong: “Ik ben trots op de zorgvuldige manier waarop we in Zwolle ons geld uitgeven. Het resultaat mag er zijn: we staan er financieel goed voor. We kunnen ook in onzekere tijden in onze mooie stad blijven investeren en ondersteuning bieden aan Zwollenaren die het nodig hebben.” 

“De coronacrisis is ons zwaar gevallen, maar het heeft ook laten zien wat voor stad we zijn. We staan voor elkaar klaar als het zwaar wordt, delen lief en leed en tonen altijd veerkracht. Waar nodig is beschikbare steun vlot en correct op de juiste plekken terecht gekomen. Onder andere via de TOZO- en TONK-regelingen en het Sociaal herstelplan. Door kwijtschelding van precariobelasting voor de horeca, maar ook door ondersteuning van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De crisis heeft ons versneld veel geleerd in werkwijzen en dienstverlening. Voordelen die wij blijven inzetten.”

De ontwikkeling van de stad ging in 2021 onverminderd door. In de Spoorzone is het stationsplein geopend en is er groen licht gegeven voor de bouw van de passerelle, de loopbrug. Ook voor de verdere ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel is geld beschikbaar gesteld. 

Er zijn ook keuzes gemaakt voor de Kamperpoort, met de ontwikkeling van de Meeuwenlaan, de Nieuwe Veemarkt en het IJsselhallenterrein. In 2021 zijn de nieuwe WRZV-hallen in gebruik genomen. Een mijlpaal voor de sport in Zwolle en voor de ontwikkeling van Voorsterpoort. De manier waarop we de groei ook de komende jaren willen vormgeven staat beschreven in de in 2021 vastgestelde Omgevingsvisie.

Voor cultuur en economie zijn ook nieuwe visies vastgesteld, met als resultaat de opening van museum ANNO aan de Melkmarkt deze maand. De sociale basis en de hervormingsagenda sociaal domein werden verder versterkt evenals de rol die de Sociale wijkteams hierin hebben. Er is nieuw beleid voor senioren, onderwijs en veiligheid. Op het gebied van duurzaamheid gaan de warmtetransitievisie en de regionale energiestrategie ons verder helpen.

De samenwerking in de regio is verder versterkt, wat ook in de komende tijd van grote waarde zal blijken te zijn. Dat is al terug te zien in de gezamenlijke opvang van vluchtelingen in de regio. Ook wordt er goed samengewerkt op het gebied van NOVI en de verstedelijkingsstrategie. Hierin wordt gezocht naar oplossingen voor wonen, werken, economie en klimaat.

Het blijven voorlopig onzekere tijden. Onduidelijk is welke (blijvende) invloed de ontwikkelingen in Oekraïne en de prijsstijgingen op ons leven zullen krijgen. De gespannen situatie op de woning- en energiemarkt vraagt in de komende jaren veel aandacht. Ook wacht de gemeente nog op duidelijkheid over toekenning van Rijksgelden voor jeugd en vluchtelingenopvang. Daarom blijft de gemeente zorgvuldig en behoudend begroten. Onder meer door inzet van nieuwe instrumenten, zoals de Strategische Investeringsagenda (SIA), waarmee geld wordt vrijgemaakt voor grote investeringen in de toekomst.

Wethouder Financiën Dorrit de Jong: “Met elkaar pakken we de uitdagingen op die ons te wachten staan. Zoals we in Zwolle alles met elkaar doen, samen, zeker als het moeilijk wordt. De cultuur die Zwolle zo kenmerkt. En die we, hoop ik, ook de komende periode weer kunnen vasthouden. Om dit te kunnen doen heb je ook een gezond huishoudboekje nodig. En die hebben we in Zwolle. Hierdoor kunnen we blijven investeren in de ontwikkeling van de stad en houden we ruimte om toekomstige knelpunten en risico’s op te vangen.”

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 21 uur geleden