Trots op de medaille.
Trots op de medaille. Foto: Eigen foto

Na twee jaar weer een ‘echte’ Avondvierdaagse

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - De Zwolse Avondvierdaagse begint weer op maandag 13 juni. Na twee jaar een zogenaamde ‘home (corona) edition’, mogen de wandelaars als vanouds de Zwolse paden op. Twee van de organisatoren, Hilly Breunis en Peter van der Molen hebben er veel zin in. “Kinderen hebben er vooral veel plezier in, 45 scholen hebben zich al aangemeld,” vertelt Van der Molen, voorzitter van wandelvereniging Wipstrikkwartier. “De mensen durven blijkbaar weer, gelukkig”, vult Breunis van de andere vereniging de Zwolse Tippelaars aan. Wel zijn er wat veranderingen dit jaar; een startlocatie en de muzikale omlijsting.

Tijdens corona boden de Zwolse wandelverenigingen de Avondvierdaagse ook aan, via een app. De Zwolse Avondvierdaagse is een groot evenement geworden met 9.000 deelnemers in 2019, en het is daarmee de grootste avondvierdaagse van Nederland. Dat aantal was toen inclusief begeleiders van kinderen. 

De Avondvierdaagse is voor iedereen die mobiel is, rolstoelers doen ook mee. Het succes verklaren ze als volgt: “Zwolle had in het verleden veel wandelverenigingen, de stad is flink gegroeid, en het is vaak ook traditie van ouder op kind om mee te doen. Veel scholen en verenigingen weten al dat het evenement er aan komt, maar voor individuele deelnemers is deze extra media aandacht wel nodig,” legt Breunis uit.

De Avondvierdaagse start als vanouds op diverse locaties, maar dit jaar is er een nieuwe, VV Berkum. Eerder was Be Quick een startlocatie, maar nu dus VV Berkum, dat 500 meter verderop ligt. “Een nieuwe startlocatie betekent een nieuwe route. Deze gaat achter Isala klinieken langs richting Wythmen. Deze route is aantrekkelijker en ook veiliger”, vertelt Van der Molen. 

De tweede verandering is de muziek op vrijdag: Er zijn nog steeds meelopende muziekkorpsen tijdens het wandelen, maar er doen er nu minder mee, omdat er tegenwoordig minder muziekkorpsen zijn. De oplossing is gezocht in kleine dweilorkestjes die onderweg spelen vanaf een vaste plek. Op die manier is er nog steeds sfeer.

Bij dit evenement zijn ongeveer tachtig vrijwilligers betrokken, waaronder het Rode Kruis. “Het is een hele organisatie, waar wij als wandelverenigingen een heel jaar en natuurlijk de week zelf mee bezig zijn,” leggen Breunis en Van der Molen uit. “ Voor en tijdens de wandelweek zijn verschillende mensen actief om alles in goede banen te leiden. Inschrijvers, startlocatie- opbouwers, tochtuitzetters, verkeersregelaars, controleurs. Gemeente, het provinciehuis en de Rova doen veel.

Van der Molen en Breunis vinden het leuk om het evenement te organiseren, maar zijn ook blij als het voorbij is. “Het is een hele verantwoordelijkheid, en we willen natuurlijk dat het allemaal goed verloopt.”

Aanmelden kan nog op een voorinschrijfavond, op donderdag 2 juni van 19.00 tot 20.30 uur in ‘Het Wandelhonk’ Veemarkt 35. Digitaal inschrijven kan ook via www.zwolle-avondvierdaagse.nl

Hilly Breunis en Peter van der Molen van de organisatie van de Zwolse Avondvierdaagse.
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden