Afbeelding
Eigen foto

Roeispektakel in de binnenstad: Volvo Zwolse Grachtenrace

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zeventig roeiteams doen zaterdag 18 juni mee met de Volvo Zwolse Grachtenrace. Het sportieve evenement wordt na twee coronajaren voor de twaalfde keer georganiseerd. 

De start en finish van de sloeproeirace zijn weer bij Brasserie Hofvlietvilla. “Dat is een prachtige locatie, zowel voor de roeiers als voor de toeschouwers”, zegt Marije van de Bor van de organisatie. “Met onder andere dj Etienne, die zorgt voor een muzikale noot wordt het een sportieve én feestelijke dag. We verwachten dan ook veel toeschouwers in en rond de Zwolse grachten.”

Tekst gaat verder onder foto.


Eigen foto

Het evenement wordt sinds de start georganiseerd door de Stichting Zwolse Grachtenrace. Het bestuur wordt gevormd door Marijke Sterkenburg, Sandra Oldengarm en Marije van de Bor. Sandra: “Als organisatie kunnen we niet zonder samenwerkingen met onze sponsoren en natuurlijk ook niet zonder alle vrijwilligers. Het is mooi om te zien dat wij als bestuur, met een pure passie voor de sport, mensen en bedrijven om ons heen hebben die er samen een succes van willen maken.”

De in totaal 600 deelnemers roeien een race van 15,15 kilometer. Het keerpunt is bij Mastenbroekerbrug op het Zwarte Water, vlakbij Stadshagen. De heren starten in de ochtend en de vrouwen in de middag. Om 10.45 uur geeft Ton Kolman van Brasserie Hofvlietvilla het startschot. Rond 12.45 uur finishen de laatste herensloepen.

De vrouwenrace begint om 13.15 uur en de laatste sloepen zullen rond 15.30 uur de finish passeren. De prijsuitreiking is om 18.00 uur bij Brasserie Hofvlietvilla. Na afloop zal er nog nagepraat worden in het stamcafé de Hetebrij aan de Nieuwe Markt in Zwolle

Elk team betaalt inschrijfkosten en borg om mee te doen. De borg kan dit jaar gedoneerd worden aan de Blue Atlantics. Dit Zwolse damesteam, dat ook uit de sloeproeiwereld komt, gaat in december 2023 deelnemen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Dat is een roeiwedstrijd van 5.000 kilometer over de Atlantische Oceaan. Hiermee willen ze geld op halen voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Vergeten Kind.