Beheerder Bert Pierik van begraafplaats Bergklooster (links) en burgemeester Peter Snijders van Zwolle.
Beheerder Bert Pierik van begraafplaats Bergklooster (links) en burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Eigen foto

Gemeente en begraafplaats Bergklooster sluiten overeenkomst voor behoud Molukse KNIL-graven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle en beheerder Bert Pierik van begraafplaats Bergklooster hebben maandag een overeenkomst getekend om de Molukse KNIL-graven in Zwolle voor onbepaalde tijd in stand te houden en onderhouden. 

Hiermee geeft de gemeente invulling aan het eerherstel van de Molukse KNIL-militairen en de erkenning van het leed van de Molukkers. Nog dit jaar worden door Bergklooster de individuele overeenkomsten met rechthebbenden van de graven van KNIL-militairen gesloten. De betreffende graven krijgen een bronzen insigne ter herkenning. 

In 1951 kwamen in totaal 12.900 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland aan. Zij waren getraumatiseerd door de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Bij aankomst in Nederland wachtte hen een collectief ontslag en daarmee het verlies van de KNIL-status. Het verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn. De Molukse gezinnen werden na aankomst opgevangen in woonoorden, waaronder voormalige concentratiekampen. Uiteindelijk kwam van de beloofde zelfbeschikking niets terecht en werd het verblijf in Nederland permanent. 

Burgemeester Peter Snijders: “De werkgroep zeventig jaar Molukkers Zwolle heeft bij ons aandacht voor deze geschiedenis gevraagd. Ruim zeventig jaar na dato wordt de behoefte aan eerherstel van de Molukse KNIL-militairen en het leed van de Molukkers en de doorwerking daarvan ook in Zwolle erkend en gevoeld. Wij hebben daarom besloten als gemeente zorg te dragen voor de instandhouding van de vijftig graven van voormalige KNIL-militairen in Zwolle.”

Van de in totaal vijftig Molukse KNIL-graven in Zwolle bevinden zich 49 graven op begraafplaats Bergklooster en één op begraafplaats Kranenburg. Op Kranenburg bevindt zich ook het Zandhove-monument. Verpleeghuis Zandhove had graven op begraafplaats Kranenburg voor de bewoners, onder wie ook Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes. Zandhove deed in 2001 afstand van de graven waarna in samenspraak met de gemeente Zwolle een monument voor de overblijfselen van deze groep mensen werd gerealiseerd. 

In samenspraak met de werkgroep zeventig jaar Molukkers en de beheerder van Bergklooster werkt de gemeente ook aan de realisatie van een namenmonument op Bergklooster als centrale plek om te herdenken. Het gaat om de namen van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen in Zwolle, inclusief degenen die zijn gecremeerd of die uiteindelijk niet in Nederland maar in Indonesië zijn begraven.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40