Pianiste Djuwa Mroivili en countertenor Arturo den Hartog
Pianiste Djuwa Mroivili en countertenor Arturo den Hartog Foto: Hans Gerritsen

Herdenking van afschaffing slavernij op Nijkerkenbolwerk

Algemeen

ZWOLLE - Comité 30 juni/1 juli Zwolle houdt donderdag 30 juni voor de tweede keer de herdenking van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in het Nederlands Caribisch gebied en Suriname.

De openbare bijeenkomst heeft plaats bij het Nijkerkenbolwerk (naast Theater De Spiegel), van 19.15 tot 20.15 uur. Commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal een toespraak houden en namens het bestuur van Zwolle een krans leggen. 

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst zal er in het kader van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti een muzikaal optreden zijn van pianiste Djuwa Mroivili en countertenor Arturo den Hartog. Dit gebeurt van 15.00 tot 16.00 uur op het Cultuurschip Thor in de Thorbeckegracht, aan de Pletterstraat.
Gratis kaarten hiervoor zijn te reserveren via Zwolse Theaters. https://zwolsetheaters.nl/programma/keti-koti-concert

Tekst gaat verder onder foto.


De herdenking was in 2021 achter het provinciehuis. Foto: RAP Photography

Op 30 juni worden de slachtoffers en verzetshelden herdacht van een ruim driehonderd jaar durend systeem van dwangarbeid, onderdrukking en achterstelling van gekidnapte Afrikaanse mensen. Ook lijden en de strijd van de oorspronkelijke bevolking van de gekoloniseerde gebieden wordt herdacht.

Op 1 juli 1863 werd door middel van de Emancipatiewet formeel de slavernij afgeschaft. Maar pas in 1873 waren de tot slaafgemaakte mensen echt vrij. Zij moesten nog tien jaar verplicht op de plantages en werkhuizen voor een karig loon dezelfde arbeid verrichten. 

Sinds 2002 stromen vanuit heel Nederland mensen uit de Afrikaanse en Caribische diaspora, en vele andere die willen herdenken, naar Amsterdam. Bij het Nationale Monument Slavernijverleden staat men samen stil bij deze pijnlijke geschiedenis, die een plek in Nederlandse samenleving en geheugen verdient.