Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolle herdenkt Keti Koti op 30 juni

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle heeft voor woensdag 30 juni de eerste publieke herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Caribisch gebied en Suriname en haar slachtoffers georganiseerd. De herdenking wordt ook wel Keti Koti genoemd, wat in het Sranantongo Verbroken Ketenen betekent. 

De ceremonie bestaat onder andere uit een toespraak van de burgemeester van Zwolle, dans, spoken word van de Fakkelteit en een kranslegging. Op deze datum wordt herdacht dat 158 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 (met de Emancipatiewet) formeel de slavernij heeft afgeschaft. Daarna volgde voor Suriname het ‘staatstoezicht’, waarbij de tot slaaf gemaakte mensen gedwongen waren nog tien jaar op de plantages te blijven werken tegen een hongerloon. In 1873 was de slavernij officieel ten einde. 

Viering

De slavernij in de Nederlandse koloniën duurde bijna driehonderd jaar. Het slavernijverleden wordt inmiddels al sinds 2002 landelijk herdacht en nu dus voor het eerst publiekelijk in Zwolle. Normaliter is er op 1 juli de viering. Dit wordt in 2021 nog niet georganiseerd in Zwolle. Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle meldt alles in het werk te stellen om deze dag, die gepaard gaat met bezinning, feestelijk aandacht te geven in de zomer van 2022. Zowel de herdenking, als de viering, worden volgens de stichting een jaarlijks terugkerend evenement. 

Respect

Door een verbinding te maken tussen het verleden, heden en de toekomst zet Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle zich in voor een samenleving waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en (super)diversiteit omarmen. De stichting is in samenspraak met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) opgericht om in Zwolle en omgeving een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording over het Nederlandse trans-Atlantische slavernij en koloniale verleden. Ze organiseert activiteiten rond educatie, dialoog, herdenking en viering van de afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij en bewustwording van haar erfenis. 

Aanmelden

Door de coronamaatregelen en vanwege de geldende afspraken kunnen er maximaal vijftig gasten bij de herdenking aanwezig zijn. Daarom is besloten dat alleen genodigden en publiek die zich vóóraf aanmelden én een bevestiging terug ontvangen, toegelaten kunnen worden tot de ceremonie op 30 juni om 19.30 uur. Aanmelden kan via ketikotizwolle@gmail.com. De herdenkingsceremonie is mogelijk gemaakt door samenwerking en tussen Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle, NiNsee, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, gemeente Zwolle en provincie Overijssel.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30