Ook voor de brandweerkazerne aan de Marsweg kruisten twee waterstralen elkaar op tien meter hoogte.
Ook voor de brandweerkazerne aan de Marsweg kruisten twee waterstralen elkaar op tien meter hoogte. Foto: Eigen foto

Brandweer Zwolle herdenkt omgekomen collega’s

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De brandweer herdacht zaterdag de brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s bij het nationaal monument vond voor het eerst in twee jaar weer bij het monument in Schaarsbergen plaats. Ook in Zwolle werd stil gestaan bij omgekomen brandweermannen.

Korpsen in heel het land maakten om één uur ‘s middag het ereteken: een boog van twee waterstralen die elkaar op tien meter hoogte treffen. In deze regio kruisten onder andere de posten Deventer, Hardenberg, Oldemarkt, Olst, Ommen, Slagharen, Vollenhove en Zwolle de waterstralen. De overige posten hingen de vlag halfstok.

Op 21 januari 1992, dit jaar dertig jaar geleden, overleden twee brandweermannen tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden stortten de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van het pand in. Hierdoor werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweerlieden raakten hierdoor gewond. De brandwachten eerste klasse B.A.T. Offenberg en F.C. Kroes overleefden het niet. De impact van omgekomen collega’s op ons korps was en is nog steeds groot.

Tekst gaat verder onder foto.


Eigen foto

In de brandweerkazerne aan de Marsweg in Zwolle zijn twee herdenkingskastjes. Daarop staan de namen van de overleden collega’s. Vanwege de toen geldende coronamaatregel werd er in januari in klein gezelschap een bloemstuk bij de herdenkingskastjes gelegd. 

Teamleider Dirk Jan Pullen vertelt: “We wilden tijdens de landelijke herdenking echt de gelegenheid bieden aan wie zich betrokken voelt om aanwezig te zijn in de kazerne. Vanaf dit jaar kozen we ervoor om een nieuwe herdenkingswand te maken op een prominentere plek in ons gebouw. Daarop staan foto’s van het incident, maar ook een QR code om de meer informatie over het incident en krantenartikelen uit die tijd nog eens na te kunnen lezen. We willen dat het verhaal bekend blijft. Dat ons brandweervak niet zonder risico’s is. Daarom is het zaak om te blijven zoeken naar wat we kunnen doen om het werk veiliger te maken.”