Afbeelding
Eigen foto

Robin Scherpen staat met ‘For The Unseen chapter III’ op Stadsfestival in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met For The Unseen chapter III presenteert Robin Scherpen in Hedon het derde deel uit zijn ‘For The Unseen’-serie tijdens het Zwolse Stadsfestival. Eerdere edities werden in het Academiehuis (voorheen Grote Kerk) en in de kerkers onder het Zwolse stadhuis gehouden. 

Speciaal voor deze show op het Stadsfestival heeft Robin een visuele installatie laten bouwen. Kaartverkoop voor de show is van start gegaan via www.stadsfestival.nl. Het Stadsfestival is een festival in de Zwolse binnenstad op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september.

Toen Robin Scherpen voor het eerst de melancholische, zachte klanken van de klassieke gitaar hoorde, was hij op slag betoverd. De pure vorm van muziek maken raakte hem. “Het is alsof er niets zit tussen mijn vingers en de snaren als ik het instrument bespeel”, zegt hij daarover. In de loop van zijn studie aan het conservatorium merkte Scherpen dat hij door een oogaandoening niet meer in staat was de partituren te lezen. Deze tegenslag bracht hem onverwacht iets moois: hij leerde componeren op intuïtie. “Mijn slechte ogen hebben me geleerd hoe essentieel het is om volledige vrijheid te voelen als je in een creatief proces zit.” Die vrijheid ervoer Scherpen pas echt toen hij merkte dat zijn muziek tot hem kwam op onbewuste momenten.? ?

Robin Scherpen is klassiek gitarist en componist. De fundering van zijn nieuwe muziek schreef hij in het donker omdat hij geen licht kon verdragen in de zeven weken na oogoperaties. Ook nu vertrouwde de klassiek gitarist weer volledig op zijn intuïtie. De donkere tijd bleek geen beperking maar juist een bevrijding. “De muziek kwam in haar puurste vorm naar buiten.”? ?

Die pure vorm wil Scherpen ook aan het publiek overbrengen. Hij belooft het publiek in Hedon mee te nemen in een droomwereld waarin visuele ruis volledig ontbreekt. De klassieke gitaar komt er in haar zuiverste vorm tot uiting. Tevens wil de gitarist zijn ervaring met verlies van controle delen met het publiek. 

Voor zijn nieuwste werk heeft Scherpen zich laten inspireren door de stroming van componisten als Olafur Arnalds, Nils Frahm en Hania Rani.??Eerder werkte hij jarenlang samen met Herman van Veen en is hij momenteel een duo met Carel Kraayenhof. Ook werkte hij als arrangeur en componist voor diverse artiesten en theatergezelschappen.

Het derde deel van ‘For The Unseen’ speelt hij zondag 4 september om 20.00 uur in de grote zaal van Hedon. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via        www.stadsfestival.nl