Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Zwolle biedt tijdelijk crisisnoodopvang voor vluchtelingen op schip in Margriethaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE -  In de maand september biedt de gemeente Zwolle tijdelijk crisisnoodopvang voor 84 vluchtelingen op een cruiseschip in de Prinses Margriethaven. 

De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is onverminderd hoog. Daarom heeft het rijk alle veiligheidsregio’s dringend verzocht in de periode tot 1 oktober kortdurende noodopvang aan te bieden voor asielzoekers. 

Zwolle gaf al eerder gehoor aan een oproep voor crisisnoodopvang, van 13 juli tot 27 juli werden er twee weken lang tachtig vluchtelingen opgevangen in Lumen Hotel & Events. 

Tijdelijk crisisnoodopvang

Burgemeester Peter Snijders: “We zien dagelijks de beelden van mensen die in Ter Apel buiten moeten slapen. Dat wil niemand en het rijk heeft de veiligheidsregio’s daarom nogmaals met klem gevraagd tijdelijk crisisnoodopvang te bieden in de zomerperiode. Als Zwolle doen we al het nodige, maar we kunnen deze oproep niet negeren. Daarom hebben we aangeboden om tot 1 oktober 2022 een aanlegplek beschikbaar te stellen voor een schip in de Prinses Margriethaven.” 

Inloopbijeenkomst

Op het riviercruiseschip MS Thurgau Saxonia kunnen maximaal 84 mensen tijdelijk worden opgevangen. Het schip komt uit Duitsland en arriveert naar verwachting rond 22 augustus in Zwolle. “We hebben de buurt vandaag geïnformeerd en organiseren in de week van 22 augustus een inloopbijeenkomst voor de omwonenden om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. We begrijpen dat dit zo midden in de vakantieperiode geen handig moment is en dat veel mensen op vakantie zijn, maar het was lang onzeker welke schip de Veiligheidsregio IJsselland ter beschikking had en waar die kon liggen”, aldus Snijders. 

De MS Thurgau Saxonia blijft uiterlijk tot 1 oktober in de Margriethaven liggen. Langer kan niet, want vanaf 1 oktober is de Margriethaven nodig voor andere schepen, omdat de Scaniahaven dan wordt verbouwd.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden