Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Groenstrook: Het 3-30-300 principe

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het 3-30-300-principe is een vuistregel voor stedelijk groen. In de gemeenteraad van Zwolle is onlangs een motie aangenomen, dat elke nieuwe wijk in Zwolle voortaan aan dit principe moet voldoen. 

Vanuit ieder huis moet er zicht zijn op minstens 3 bomen. In elke wijk moet een bladerdak van tenminste 30 procent zijn. 

Verder moet er hooguit 300 meter vanaf ieder huis een park of een plantsoen met bomen te vinden zijn. De bomennorm zal meegenomen worden in het maken van nieuw groenbeleid voor Zwolse wijken.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat als je vanuit je huis zicht hebt op minimaal 3 behoorlijke bomen, dit een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Door de recente coronapandemie, waarbij mensen aan huis en buurt gebonden waren, is dit belang nog eens onderstreept.

In iedere buurt zou 30 procent bladerdek moeten zijn. Dit bladerdek heeft een verkoelend effect op de omgeving en vermindert hittestress. Ook zo’n dek heeft positieve gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de Zwollenaren. 

Groen in de buurt vermindert luchtvervuiling en lawaai. Een groene ruimte op minimaal 300 meter van je huis nodigt je uit om in beweging te komen en andere mensen te ontmoeten.
In Zwolle zet Stichting Zwolle Groenstad zich in voor de bomen en ander groen in Zwolle. Er is aandacht voor verbindingen met het stedelijk groen met het buitengebied. Dit zijn de zogenaamde ‘groene vingers’.

Langs deze ‘groene vingers’ vinden planten en dieren hun weg naar de binnenstad. Op deze manier kan de diversiteit van verschillende soorten in stad blijven. 

Via Zwolle Groenstad kun je een herinneringsboom planten. Je kunt ook onder leiding van Ben Dijsselhof een stadswandeling maken en zien hoe bebouwing en groen met elkaar verweven zijn.

Elke boom telt. Al lijkt het planten van één boom slechts een druppel op een gloeiende plaat in de strijd tegen klimaatverandering. Eén boom heeft al invloed op de weersgesteldheid bij je thuis. In de winter hoef je minder autoruiten te krabben als je auto onder een boom staat. 

Het maakt verschil uit of je in de zomer in de schaduw van een boom zit of onder een parasol. Onder een boom is het koeler. 

Dit komt omdat een boom vocht verdampt. Net zoals bij mensen die door transpiratie afkoelen.  We kunnen zelf ons steentje bijdragen de 3-30-300-regel in Zwolle te realiseren.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43