Kbs De Wingerd heeft een groenschoolplein waarop de leerlingen kunnen spelen maar ook leskrijgen.
Kbs De Wingerd heeft een groenschoolplein waarop de leerlingen kunnen spelen maar ook leskrijgen. Eigen foto

Groen schoolplein van De Wingerd om te spelen en te leren

Partnerbijdrages

KBS De Wingerd heeft een groen schoolplein, maar wat is dat eigenlijk? Rond de school aan de Stokmeesterslaan in Zwolle-Zuid zijn bomen en planten, er is een ontdekpad en de leerlingen krijgen buitenles. “Dat vinden ze fantastisch”, vertelt intern begeleider Nanoe Koster. “Buiten les krijgen is natuurlijk veel leuker dan de hele dag op je stoel zitten.”

De Wingerd heeft het groene schoolplein al twee jaar. “We hebben een specialist en een hovenier in de arm genomen. Het schoolplein had eerder veel tegels, we hebben nu veel meer groen en zand.”

Inmiddels is er ook een buitenlesplek. Groep 3 tot en met 8 maken daar echt gebruik van, de kleuters krijgen meer spelenderwijs lessen.

Als het kan zijn er twee keer per week lessen op de buitenlesplek. “Tijdens het vak natuur, maar ook bij rekenen en taal. Bij een dictee is er bijvoorbeeld een kort parcours en leren de leerlingen bewegend woorden.”

De buitenlessen zijn er niet alleen met stralend weer. “Als het hard regent blijven we binnen, maar als het wat kouder wordt niet. Dan doen we de jas aan en bewegen we gewoon wat meer.” 

Maar in de pauzes gewoon spelen tussen de planten of op het ontdekpad kan natuurlijk ook. De leerlingen kunnen dingen ontdekken, samen beestjes zoeken. Of verstoppertje spelen, wat ze er graag doen. En dat is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Een groen schoolplein verbetert de concentratie en zorgt voor een gevarieerd speelgedrag.

Basisschool De Wingerd
Stokmeesterslaan 5 in Zwolle
directie.wingerd@catent.nl
(038) 465 15 77

www.de-wingerdzwolle.nl

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 22 apr, 12:17
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18