Afbeelding
Foto: Aangeleverd

RRReis breidt in- en uitchecken met contactloze betaalpas en creditcard in Zwolle verder uit

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Reizigers in Zwolle kunnen vanaf 1 september in alle bussen van de Zwolse Stadsdienst RRReis in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op hun mobiel. Na een succesvolle start in 18 bussen eerder dit jaar, is de nieuwe betaalvorm naast de OV-chipkaart nu beschikbaar in 73 bussen -voorzien van OVpay logo’s- die door Zwolle rijden. Reizigers met een overstap buiten de stadsgrens van Zwolle wordt geadviseerd met hun OV-chipkaart te reizen.

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij betaalt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Voor Keolis is het een aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode.

Reizigers kunnen vanaf woensdag 1 september, in- en uitchecken bij RRReis in alle bussen van de Zwolse Stadsdienst met een contactloze betaalpas van ABN Amro, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, Regiobank of SNS. Ook kan dat via een een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS), alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa. Daarnaast kan er worden ingecheckt met een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards en met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

De bussen zijn aan de buitenkant voorzien van herkenbare logo’s, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van OVpay: in- en uitchecken met de contactloze betaalpas en creditcard. Reizigers die overstappen op een lijn zonder OVpay wordt geadviseerd met hun OV-chipkaart te reizen.

Hoe werkt het?

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig - precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in bij een kaartlezer met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. 

De kosten van gemaakte reizen op een kalenderdag worden bij elkaar opgeteld en de daarop volgende dag heel vroeg in de ochtend als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. De reiziger kan zijn of haar reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht van de bank met de omschrijving NLOV.

Even opletten: gebruik de juiste kaart

Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger de juiste kaart voor de kaartlezer houden. Nu houden sommige reizigers hun portemonnee of telefoonhoesje met een betaalpas, creditcard en een OV-chipkaart voor de kaartlezer. Daarmee kan het voorkomen dat de reiskosten niet worden verrekend via de OV-chipkaart, maar direct van de bankrekening worden afgeschreven. Houd daarom bij het in- en uitchecken één en dezelfde kaart voor de kaartlezer.

Straks in heel Nederland

Het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen waarin OV-bedrijven, Translink, OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2023. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

In- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard is inmiddels mogelijk in Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Haarlem-IJmond, Haaglanden (inclusief Delft), Voorne-Putten & Rozenburg, Amstelland-Meerlanden, Haarlem-IJmond en Groningen-Drenthe. Informatie voor reizigers in Zwolle is te vinden op www.rrreis.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.


Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.