Aalzen van Schoonhoven tijdens zijn ronde door de buurt.
Aalzen van Schoonhoven tijdens zijn ronde door de buurt. Foto: Aangeleverd

Zwerfvuilrapen met HelemaalGroen maakt Zwolle groener

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Aalzen van Schoonhoven (73) uit Zwolle raapt al zo’n jaar of zes regelmatig zwerfafval. Hij verbaast zich nog steeds over wat hij allemaal op straat en in de bermen aantreft.

Elke ochtend loopt hij een uur voor zijn conditie en ruimt al gaande veel rommel op. Het lijkt soms haast een verslaving want hij weet geregeld niet van ophouden. Zijn kleinkinderen doen graag met hem mee als ze in Zwolle zijn. Het opgeraapte zwerfvuil stopt hij in de gemeentelijke afvalbakken. 

Foto’s

Soms legt hij zijn oogst uit de berm korte tijd op het fietspad, maakt er foto’s van voor de ROVA en laat op die manier zien wat hij zoal tevoorschijn tovert. Hondenbezitters die zakjes vol poep zonder enige schaamte om zich heen gooien verdraagt hij slecht. De gemeente heeft voor ieder die dat wil gratis opruimmaterialen beschikbaar.

Zwolle op plaats dertien 

Om zijn route te registreren gebruikt hij de app HelemaalGroen. Het spel- en competitie element daarin vindt hij een uitdaging. Hij heeft altijd HelemaalGroen flyers op zak om medeburgers van informatie te voorzien, als ze dat willen. 

Een tijdlang heeft hij zijn best gedaan om Zwolle hoog op de lijst van gemeenten met de meeste opgeschoonde kilometers te houden. Helaas zijn er in andere plaatsen nu zoveel actievelingen dat het niet meer lukt daar tegenop te rapen. Zwolle staat inmiddels op plaats dertien in het land. Graag ziet hij meer mensen de app gebruiken. 

Zijn wens is: stem de activiteiten van de vrijwillige opruimers in Zwolle wat beter op elkaar af voor meer effect. Er zijn schoonmakers van het water actief, HelemaalGroengebruikers en misschien nog wel meer groepen..?

HelemaalGroen

ANBI Stichting HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. 

De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. 

Mijlpaal 

Vorig week is een mijlpaal bereikt. Op maandag 29 augustus heeft de 10.000ste deelnemers zich aangemeld bij HelemaalGroen. Het burgerinitiatief werd ruim drie jaar geleden opgestart door Jaap de Boer, omdat hij een hekel heeft aan zwerfvuil en zijn ergernis daarover wilde en wil omzetten in actie. 

Met 10.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. In 2021 is in ons land 220.000 kilometer geregistreerd opgeschoond. Nu staat de teller alweer op ruim 150.000 kilometer. 

Duizenden vrijwilligers delen de insteek van Jaap de Boer en nemen grijper en vuilniszak ter hand om hun leefomgeving schoon te maken. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

2212 kilometer opgeschoond

De gemeente Zwolle telt 103 HelemaalGroen-deelnemers. “En dat kunnen er meer worden. Er is dit jaar al 2212 kilometer opgeschoond, waarvan 1118 door Van Schoonhoven. In de gemeente Berkelland gebruikt meer dan 1 procent van alle inwoners (471) de app.” 

“Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel”, aldus Stichting HelemaalGroen.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden