Afbeelding
Foto: stockfoto

Vrijspraak voor spuiten graffiti op 100 treinstellen in Zwolle

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De Zwolse graffiti-spuiter Sjaco N. is dinsdag vrijgesproken van het spuiten van ‘tags’ op ruim honderd treinstellen in zijn woonplaats. De rechtbank meent dat er onvoldoende bewijs ligt.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Tussen augustus 2018 en juli 2020 zijn ruim honderd treinstellen op het rangeerterrein in Zwolle met ‘tags’ bespoten. Het ging veelal om de teksten ‘Same’ en ‘Sole’. De ontkennende N. liep nog in een proeftijd van twee weken, al eerder opgelegd voor illegaal spuitwerk. In die zaak ging het om een Same-piece dat N. zette langs de snelweg A28. Hoewel hij veroordeeld is, ontkent N. dat feit.

Dat de man onderdeel uitmaakt van de Zwolse graffiti-scene is wel duidelijk, stelt ook de rechtbank. ‘’Maar er ligt onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om buiten redelijke twijfel te stellen dat N. zelf met graffiti op deze treinstellen heeft gespoten’’, aldus de voorzitter. Ook de vondst van een handschoen met zijn DNA bij een hek op het rangeerterrein in maart 2020 is onvoldoende voor een veroordeling. Die handschoen, met spuitbussen, is vermoedelijk achtergelaten door een van enkele graffitispuiters die ‘s avonds door een beveiliger op het rangeerterrein gespot zijn. N. ontkende bij die actie betrokken te zijn geweest. ‘’Iemand anders heeft mijn handschoenen meegenomen’’, zei hij hierover tijdens de zitting.

De NS vorderde 160.000 euro schade aan de treinen. Die schade hoeft N., vanwege zijn vrijspraak, niet te vergoeden. Ook van het ‘vernielen’ van enkele metrostellen in Amsterdam met graffiti is de man vrijgesproken. De man heeft de aantijgingen altijd ontkend. Het OM had acht maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

Gerard Meijeringh