Van der Kooy met een van zijn 'pupillen', Thom van Campen, inmiddels lid van de 2e Kamer der SG. Een ander ‘pupil’, Yoran Willigers, is momenteel fractievoorzitter VVD Zwolle
Van der Kooy met een van zijn 'pupillen', Thom van Campen, inmiddels lid van de 2e Kamer der SG. Een ander ‘pupil’, Yoran Willigers, is momenteel fractievoorzitter VVD Zwolle Foto: Aangeleverd

Een prominente Zwollenaar, een Zwolse BN’er

Algemeen

In the Picture: Gerrit van der Kooy

ZWOLLE - Op de dag dat heel Engeland tot ver daarbuiten afscheid nam van hun Queen, herdacht de Zwolse gemeenteraad de op dinsdag 26 juli jl. overleden oud raadslid Gerrit van der Kooy. Bij Rondje Swolle beter bekend als columnist Papje. Lezers hebben ongetwijfeld opgemerkt dat sinds die datum op de rechterpagina van Rondje Swolle geen column Papje meer verschijnt.

Burgemeester Peter Snijders sprak de aanwezigen in de raadszaal toe; momenten van Gerrit’s rol als gemeenteraadslid tot zijn status van journalist passeren de revue. “Met TROS-Kamerbreed was Gerrit in 2004 gestopt. Daarna stortte hij zich op de lokale politiek. En hij toonde zich, ik denk dat ik dat wel zo mag zeggen, een VVD’er van de meer klassieke soort”, aldus Snijders. 

Ook refereerde Snijders aan de woorden van Thom van Campen, uitgesproken tijdens de herdenking in Odeon. “Wanneer het in de fractie of raad over auto’s, parkeren en bereikbaarheid ging, was Van Der Kooy een heldere mening toegedaan die weinig ruimte liet voor twijfel. Het zal toch niet zo zijn dat de Zwollenaar straks kilometers moet lopen om die fles wijn van Schuttelaar in de auto te zetten.”

“Gerrit”, aldus Snijders “was vooral begaan met de gewone Zwollenaar. Hij liet zich inspireren aan de leestafel van Stroomberg, op de koffie bij bewoners die zich zorgen maken, bij de visboer of in het café. En natuurlijk was er zijn ‘Papje’, zijn vaste column in de Swollenaer, waarin hij wekelijks de Zwolse actualiteit doornam met zijn lezers.” Snijders ten slotte: “laten de vele mooie herinneringen en de grote waardering voor Gerrit in brede kring, zijn familie en vrienden een troost zijn. We verliezen in Gerrit een aimabel mens, een levensgenieter die ook in het Zwolse carnavalsleven zijn sporen heeft achtergelaten.” (PdJ)

Gerard Meijeringh