Afbeelding
Eigen foto

Columnist Gerrit ‘Papje’ van der Kooy overleden

Algemeen

ZWOLLE - Gerrit van der Kooy is dinsdagmiddag 26 juli in het Isala ziekenhuis te Zwolle overleden. De bedenker en auteur van Papje is 72 jaar geworden. Op Rondje Swolle van woensdag 10 augustus aanstaande een ‘bijzonder’ Papje. 

(Door Peter de Jong)

Vanaf het prille begin in 2002 was Gerrit met zijn column een vaste rubriek op Rondje Swolle in weekkrant de Swollenaer. Hij genoot hier zichtbaar van. Toen in 2015 fotograaf Jan Boertien overleed, werd de samenwerking tussen Van Der Kooy en mij intenser. 

Dat resulteerde in wekelijkse koffie bijeenkomsten in Winkelcentrum Aa-landen. Die ‘bakkies’ werden vanwege corona en de daarmee samenhangende sluiting van de horeca in de pauze stand geplaatst. Tot een herinvoering kwam het echter niet, mede vanwege Gerrits afnemende gezondheid. 

Maandagochtend 25 juli had ik nog contact met hem; Gerrit wachtte op de huisarts, het ging niet goed met hem nadat hij in het weekend meerdere keren door de dienstdoende arts thuis was bezocht. In de namiddag wederom telefonisch contact, Gerrit was inmiddels opgenomen in de Isala. “Allerlei onderzoeken, dadelijk brengen ze mij naar de afdeling. Morgen zullen zij ongetwijfeld wel doorgaan met onderzoeken. Ik houd jou wel op de hoogte” zei Gerrit mij. Het was het laatste contact met hem. 

Gerrit van der Kooy was van 1974 tot 2006 politiek redacteur van de TROS. Jarenlang was hij op zaterdagmiddag presentator van het gezaghebbende politieke radio 1 programma Kamerbreed. Hij zat van 2006 tot 2018 namens de VVD in de Zwolse gemeenteraad.

Hij schreef meerdere jubileumboeken over carnaval in Sassendonk en was actief lid van carnavalsvereniging De Eileuvers. In 2001 was hij stadsprins Obelix I.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32