De burgemeester (l) kijkt naar de stolpersteine aan de Jufferenwal.
De burgemeester (l) kijkt naar de stolpersteine aan de Jufferenwal. Foto: Pedro Sluiter

28 stolpersteine onthuld in Zwolse binnenstad

Algemeen

ZWOLLE - In de binnenstad zijn vrijdagmiddag 28 stolpersteine onthuld. De ‘struikelstenen’ zijn ter herinnering van omgekomen joodse Zwollenaren in de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Zwolse Stolpersteine heeft zich als doel gesteld om 450 stolpersteine te plaatsen voor in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse Zwollenaren. De stichting werd in 1 maart 2013 opgericht. Op 7 april 2014 zijn de eerste elf stolpersteine onthuld.

Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Vanaf 1996 legt hij overal in Europa Stolpersteine, kleine monumenten van individuele herdenking. Demnig noemt ze Stolpersteine, omdat je er, in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen.
Vrijdag werden 28 stolpersteine onthuld in vijf straten in de binnenstad. Bij de voormalige Jufferenwal 34 (thans ter hoogte van de ingang van het appartementencomplex Maagjesbolwerk in de doorgang tegenover Jufferenwal 17), de voormalige Waterstraat 12 (thans ter hoogte van Waterstraat 18-18A), het Aplein 2 en 13, de Steenstraat 1 en 15, de Roggenstraat 11 en 19A. Met de 28 nieuwe exemplaren zijn er nu 355 stolpersteine onthuld op 122 locaties.

Afbeelding
Onthulling Stolpersteine aan de Jufferenwal 34.
© Pedro Sluiter Foto

Gerard Meijeringh