Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Samen aan de slag met publieke mobiliteit voor 55-plus inwoners

Algemeen

ZWOLLE - Op dit moment hebben ruim 276.000 ouderen in Nederland uitdagingen op het gebied van verplaatsingen buitenshuis. Met een toekomstperspectief dat het aantal 55-plussers met een miljoen zal groeien tot 6.6 miljoen in 2030, zal het aantal ouderen met beperkingen alleen maar groter worden. De gemeente Zwolle wil zich samen met de provincie Overijssel voorbereiden op de toenemende vergrijzing en ervoor zorgen dat ouderen mobiel blijven. Daarom tekenende zij, samen met een vertegenwoordiging senioren en lokale aanbieders, een Actieplan Mobiliteit.

Mobiliteit in Zwolle In drie, door het Nationaal Ouderenfonds georganiseerde Mobiliteitscafés, is er in de gemeente gesproken over de uitdagingen op gebied van mobiliteit voor 55+ bewoners. Deze uitdagingen zijn vertaald naar een concreet actieplan door samen met een aantal betrokken partijen en belanghebbende te onderzoeken waar de kansen liggen om diverse vervoersvormen te verbinden en, waar aanwezig, mobiliteitsarmoede te bestrijden. Dit plan is een onderdeel van het overkoepelende initiatief van de gemeente en de provincie genaamd Publieke Mobiliteit.

Mobiliteitscafés

Eind 2021 is het Nationaal Ouderenfonds met Mobiliteitscafés gestart. Hierbij is het doel om in diverse gemeenten in Nederland mobiliteitsarmoede te bestrijden. In drie, door het Nationaal Ouderenfonds georganiseerde Mobiliteitscafés, wordt er in de gemeente gesproken over de uitdagingen op gebied van mobiliteit voor 55+ bewoners. Op basis van deze uitkomsten gaat het Ouderenfonds in gesprek met aanbieders, de gemeente en de ouderen zelf om deze uitdagingen te kaderen naar een mobiliteitsakkoord. Voor meer informatie zie www.ouderenfonds.nl/NMO. ?

Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. “Onze activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen om op een actieve manier ouder te worden. Ook stimuleren we de samenleving om een leeftijdsvriendelijke omgeving te zijn. Want ouder worden doe je samen!”

Gerard Meijeringh