Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwols initiatief haalt donaties op Oekraïense slachtoffers

Algemeen

ZWOLLE - Onder de noemer Energie voor Oekraïne zijn enkele Zwollenaren een actie gestart om geld in te zamelen voor Oekraïne. Wie zijn energiecompensatie kan missen, kan het geld storten via energievooroekraine.nl. Met de opbrengst gaan generatoren naar de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne. Huishoudens, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen en drinkwatervoorzieningen worden zo aan stroom geholpen. 

Twee keer 190 euro – het bedrag dat veel mensen ontvangen als energiecompensatie – is genoeg voor een generator voor een huishouden. In de praktijk wordt de stroom gedeeld met meerdere huishoudens of laden tientallen mensen in het park hun mobiel op.

Na de raketaanvallen van de afgelopen dagen is de helft van de energievoorziening in Oekraïne beschadigd, waardoor vrijwel iedere burger wel meerdere uren per dag zonder stroom zit. Om de koude winter door te komen, zijn generatoren onmisbaar. Ze zorgen bovendien ervoor dat de gezondheidszorg en de drinkwatervoorziening en de daklozenopvang kan blijven draaien. 

Stichting De Leeuw Kyiv zorgt voor de inkoop en distributie van de generatoren. Ze hebben jarenlange ervaring met hulp in Oekraïne en zetten zich sinds de invasie in voor oorlogshulp. Tekst bij het bijgevoegde beeld: Mensen in de net bevrijde stad Kherson gebruiken stroom van een generator.

Voor meer informatie: www.energievooroekraine.nl

Gerard Meijeringh

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02