Jorben Koenen: ”Samen kunnen we veel bereiken in de buurt."
Jorben Koenen: ”Samen kunnen we veel bereiken in de buurt." Foto: Sigrid Aalfs

Kwartiermaker Jorben Koenen helpt bewoners kansen te zien en te benutten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Sinds juni werkt de pas 25-jarige Jorben Koenen als kwartiermaker voor Travers Welzijn in Aa-landen. “Kwartiermaker betekent dat ik samen met bewoners en organisaties de buurt, met een ander woord het kwartier, mooier en levendiger maak”, vertelt Koenen.

(door Sigrid Aalfs)

“Met mooier en levendiger bedoel ik bijvoorbeeld groener, veiliger of met meer thuisgevoel. Er gebeurt heel veel op het gebied van welzijn in Aa-landen, maar het zijn wel allemaal losse eilandjes. Enerzijds is mijn taak bewoners laten zien dat de organisaties er zijn en wat ze hen te bieden hebben. Anderzijds maak ik bewoners ervan bewust dat ze regie hebben over hun eigen leven, dat er meer kansen en mogelijkheden zijn dan ze soms denken”, aldus Koenen. 

Hij is nog maar net begonnen. “Ik heb een flyer gemaakt waarmee ik huis-aan-huis langs bewoners ga in Aa-landen Midden en Zuid. Ik bel aan en ga met bewoners in gesprek. Door middel van het gesprek wil ik erachter komen wat de behoeften, wensen en ideeën van bewoners zijn. Ik wil weten wat er bij hen leeft. Zij wonen in een buurt en weten dat het beste. Vanuit hun behoefte of vraag ga ik samen met bewoners of organisaties kijken naar de kansen en mogelijkheden.” 

Zo kwam Koenen erachter dat bewoners van Spui en Biesbosch behoefte hebben aan een ontmoetingsplek dichtbij, zowel voor volwassenen als jongeren. “Vervolgens gaan we op zoek naar draagvlak en benaderen we de juiste organisatie over het idee. Zo kan een bal gaan rollen.” 

De kwartiermaker sprak de afgelopen tijd 28 organisaties in de Aa-landen, waaronder scholen. “Dat zijn veel organisaties. Daarnaast komt het ook voor dat bewoners zichzelf verenigen, om samen iets te bereiken. Denk aan samen je buurt groener, duurzamer of leefbaarder maken, dat gebeurt al. Daar wil ik meer naar toe.” 

Koenen vindt het scheppen van een thuisgevoel heel belangrijk. Niet achter de voordeur, maar in de gehele flat of de hele straat. Dat mensen, jong en oud, zich verbonden voelen. 

“Als mensen elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen, dan weten ze wat er speelt onderling en kunnen we als collectief werken aan meer geluk in de buurt. Mensen weten soms de weg niet, of weten niet wat hun buren willen. Samen kijken we wat en wie nodig zijn om hun doel of droom mogelijk te maken.”
“Ik breng de partijen bij elkaar. Mijn taak is ingewikkelde onderwerpen eenvoudiger maken voor bewoners.”

Mijn doel over twee jaar is dat er een samenwerkingsnetwerk is ontstaan van bewoners en organisaties in de Aa-landen. Een netwerk dat bewoners een betere positie biedt en hen meer geluk laat ervaren in hun buurt”, besluit Koenen.
Jorben Koenen is bereikbaar via telefoon 06-83020196 of j.koenen@travers.nl.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16